Аз, доносникът

15:24, 31 май 22 25 2937 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Никога не съм съм си представял, че в годините след падането на социализма, след хилядите статии и доказателства, хилядите избити хора, хилядите разрушени семейства, някой в 2022 г. може да предложи и въобще да му хрумне държавата да спонсорира и плаща на доносници.

Тази сутрин, в ефира на сутрешния блок Нова телевизия, на Виктор Николаев гостуваше депутатът от „Продължаваме промяната“ Искрен Митев, който с усмивка на лицето каза, че ще бъде горд, ако предаде някой недобросъвестен гражданин или фирма, които не си е платила данъците и осигуровките. И че държавата подготвя нов законопроект, според който всичко това ще бъде регламентирано и ще даде възможност на всички честни, добросъвестни, изпълнителни и последователни доносници да заработват по 10% от актовете, направени на съгрешилите. А всъщност, да си дойдем на думата, тази наша нова държава ще отглежда едно поколение от самовлюбени доносници, които клепат, предават, натопяват, омаскаряват и рекетират всички, които те не харесват или пък им имат зъб, или им завиждат. И всичко това ще бъде организирано от държавата, разбира се - съдилища за бързи процедури, другарски съд, публични разстрели, замеряне с камъни и други хуманни методи. Ще се самосезират, за да преследват всички честни и нечестни, просто, за да имаме страх.

„Бонус срещу донос“: Държавата ще плаща за разкрития за укрити данъци и осигуровки

Защото страхът е най-големият убиец на свободата. Ето тази революционна идея, на която би за видял всеки един диктатор от ранга на Сталин, Хитлер, Мусолини, апаратчици от ранга на Лаврентий Берия и други управлявали, насърчавали и произвеждали доносници, ще стане националната политика на България за по-добро събиране на данъци, за едно по-усмихнато доносническо поколение с „гордо вдигната глава“, което ще марширува по усмихнатите улици на Обединена Европа. Аз наистина съм шокиран. Шокиран съм от това младо поколение, което въобще не помни, дори не иска да знае, откъде сме минали ние и нашите родители.

Господин Митев, направих си труда да проверя, е роден през 1989. Много знаково! Тогава аз, на 18 години, си живеех усмихнато и щастливо, с гордо вдигната глава, в Наказателното поделение на строителни войски в Покровник, Благоевградско, заобиколен от съгрешили роми, турци и рецидивисти, които строяха тогава за родината. Защо бях там? Защото будни граждани, пардон, доносници, бяха написали, че леля ми е заминала за чужбина, че майка ми е разведена и безпартийна и че знае чужди езици и слуша радио Свободна Европа.

Господин Митев, нека направим истинска промяна, а не да възпитаваме поколения на доносници, които по същия начин ще се страхуват от други доносници. Не, не искам да ни учат на това как един счетоводител, на който не си платил добре миналия месец, може да те вкара в пъкъла на черния списък на държавата; как твоят комшия може тайно да те наблюдава, за да се отърве от теб; как детето ти може да разкаже за това, че си почерпил без да изискаш касова бележка и т.н. Това е тотален и безкрайно мразен от всички тоталитаризъм. Аз не разбирам от икономика и не обичам като всеки средностатистически българин, като изпия една ракия, да оправям държавата. Но ако същата държава толкова го е закъсала за събирането на данъци и вноски, вие, икономистите, измислете хуманно работещи методи. Доносничеството не е част от правовата държава. Момчета и момичета, огледайте се. ТОВА НЕ Е ПРОМЯНА.

Аз, човекът, Ути Бъчваров

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама