Украйна учреди нов празник

17:11, 31 май 22 25 1992 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Върховната рада на Украйна учреди нов празник - Ден на украинската държавност, който ще се чества на 28 юли, в деня на кръщението на Русия. Парламентът на Украйна одобри съответния указ, който беше подписан в края на май от президента на страната Володимир Зеленски.

„На 28 юли Украйна ще има нов държавен празник - Ден на украинската държавност. Върховната рада гласува това решение“, написа украинският депутат Олексий Гончаренко в своя канал в Telegram.

Според съобщение на уебсайта на Радата 257 депутати са гласували в подкрепа на резолюцията при необходим минимум от 226 гласа.

САЩ отказаха на Украйна ракети с дълъг обсег

Зеленски обяви въвеждането на новия празник на 24 май, говорейки на парада по случай 30-годишнината от независимостта на Украйна, като същевременно подписа указ за това. Зеленски също така внесе във Върховната рада проектозакон, с който Денят на украинската държавност се обявява за неработен ден.

Президентът обясни, че смисълът на въвеждането на новия празник е да се покаже, че украинската държавност не е на 30, а на повече от 1000 години. Зеленски заяви, че отправната точка на украинската държавност е годината на основаването на Киев (по времето на Съветска Украйна годината на основаване на града е 682 г.), а празникът ще се чества на 28 юли, в деня на кръщението на Рус (882 г.), който в Украйна се отбелязва като Ден на кръщението на Киевска Рус - Украйна. Зеленски обясни избора на датата на новия празник с факта, че денят на кръщението на Рус символизира „разцвета на украинската държавност“. Според църковния календар 28 юли се чества като ден на паметта на равноапостол княз Владимир, покръстител на Русия, пише БГНЕС.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 20:32, 31 май 22

Porednite Makedonci

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама