САЩ дават ракети на Украйна, но не „целѝ да свали Путин“

11:32, 01 юни 22 25 1586 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

САЩ ще доставят усъвършенствани ракетни системи и боеприпаси в Украйна, съобщи президентът Джо Байдън в статия в „Ню Йорк таймс“ публикувана късно снощи. 

В нея американският президент заявява и че правителството му не целѝ смяна на режима в Москва. Новите оръжия ще позволят на украинските военни да поразяват по-точно ключови цели на бойното поле, се казва в публикацията.

Байдън също обеща, че САЩ ще продължат да доставят на Украйна други модерни оръжия, включително противотанкови ракети „Джавелин“, зенитни ракети „Стингър“, артилерия и прецизни ракетни системи, радари, дронове, хеликоптери Ми-17 и боеприпаси.

Американският президент пише още, че САЩ искат да видят демократична, независима, суверенна и просперираща Украйна със средства за възпиране и защита срещу по-нататъшна агресия. „Вашингтон реши да изпрати нова партида оръжия, за да може Украйна да се бие на бойното поле и да заеме възможно най-силната позиция на масата за преговори“, пише Байдън.

Той отбелязва, че преговорите между Украйна и Русия са в застой не заради позицията на Киев, а защото Москва иска да продължава войната, опитвайки се да завземе колкото може повече украинска територия. Американският президент каза, че американците ще продължат да помагат за укрепването на отбранителната способност на Украйна и ще останат заедно с украинския народ, „защото разбират, че свободата не е безплатна“.

Байдън е убеден, че руският президент Владимир Путин не е очаквал подкрепата за Украйна да бъде толкова солидарна, а отговорът на агресията от страна на западните страни - толкова силен. Ако Путин очаква светът да промени позицията си през следващите месеци, тогава той греши, подчертава американският президент.

„Ню Йорк таймс“, позовавайки се на информация от Белия дом, съобщи, че модерните ракетни системи и боеприпаси ще бъдат включени в нов пакет за военна помощ на стойност 700 милиона долара, който се очаква да бъде обявен днес. Той ще бъде 11-ият по ред.

Високопоставени представители на администрацията на президента на САЩ заявиха пред репортери, че се говори за доставка на реактивни системи за залпов огън HIMARS в Украйна с боеприпаси с обсег на действие до 80 километра.

Си Ен Ен отбелязва, че тази далекобойност е много по-малка от максималния обхват на боеприпасите за тези системи (около 300 километра), но много по-голяма от оръжията, които са били доставени в Украйна досега. Например гаубиците M777, които САЩ вече доставят на Украйна, имат максимален обсег на действие от около 25 км. Белият дом заяви, че са се съгласили да доставят HIMARS на Украйна само след уверения, че украинската армия няма да използва системите за атаки на руска територия.

САЩ отказаха на Украйна ракети с дълъг обсег

В цитираната статия Байдън пише също, че правителството му няма да предприема опити за сваляне на руския президент Владимир Путин. „САЩ не търсят война между НАТО и Русия“, пише американският държавен глава.

„Независимо от това, че не съм съгласен с Путин и намирам действията му за възмутителни, Съединените щати няма да се опитват да постигнат неговото изгонване от Москва. Докато Съединените щати и нашите съюзници не бъдат атакувани, ние няма да участваме пряко в този конфликт, нито като пратим американски войски да воюват в Украйна, нито нападайки руските войски“, пише Байдън, цитиран от „Клуб Z“.

Той подчертава, че Вашингтон „не поощрява и не осигурява“ на Украйна възможност да нанася удари отвъд границите на нейната територия, доколкото не иска да продължава войната, а „само за това да причини болка на Русия“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама