„Копейкин“ и „тъпак“: Депутати почти стигнаха до бой в парламента

16:25, 01 юни 22 / Политика 25 2362 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

До физически сблъсък между депутати се стигна по време на днешното пленарно заседание в парламента. Привидно монотонният дебат в Народното събрание около поправки в закона за досиетата за малко не доведе до истинско сбиване в пленарната зала.

Основни действащи лица в него бяха лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов и депутатът от „Продължаваме промяната“ Искрен Митев. Повод за напрежението стана изказване на Искрен Митев от „Продължаваме промяната“ (ПП). Той се обърна директно към лидера на „Възраждане“ Костадин Костадинов от трибуната с прозвището „Копейкин".

„Стана ясно, че г-н Копейкин предаде хората, защото си купи къща с техните пари, а които му останаха, си ги обърна в евро и се ваксинира“, обяви младият депутат от ПП, цитиран от „Сега“.

След изказването на Митев Костадинов се доближи до трибуната, за да поиска лично обяснение, но не бе допуснат за изказване. Вместо това се чу репликата „На този тъпак ще му разбия носа“. След това Костадинов се върна към залата, където се доближи до вече седналия Митев, който пък му хвана вратовръзката. Костадинов реагира като хвана ръката на Митев и отказа да я пусне. В този момент Митев се изправи и тогава Костадинов го блъсна, което пък предизвика сборичкване между двамата, предаде „Дневник“.

Свидетели на конфликта станаха посетители, дошли да разгледат Народното събрание, сред които има не само възрастни, но и деца от Петрич, дошли на посещение в парламента по повод днешния празник. „Излагаме се пред гостите“, обърна внимание Вигенин към депутатите, но това не намали напрежението.

До размяна на удари обаче така и не се стигна. За да успокои ситуацията, Вигенин прекъсна заседанието.

Копейкин е литературен герой

В почивката Костадинов заяви на брифинг, че не бива да се допуска простащина и разпространение на клевети в Народното събрание. Той определи поведението на Искрен Митев като „безпрецендентно действие, издаващо страх и безсилие“.

Костадинов благодари на депутатите от ПП, които са опитали да спрат Митев. Той поиска извинение от името на цялата парламентарна група на ПП, както и налагане на наказание на Искрен Митев. Лидерът на „Възраждане“ отрече твърденията, че си е купил къща с партийна субсидия, да има влогове в евро и да е ваксиниран. „Ако искат нещо да променят, то нека започнат от себе си“, каза Костадин Костадинов.

Копейкин е литературен герой на Гогол, той е положителен герой, но това не го знаят всички, защото не четат руска литература“, заяви той, цитиран от Offnews.bg

Впоследствие председателят на Народното събрание Никола Минчев коментира, че не е присъствал в този момент в залата, но това е неприемлива сцена за парламента. След почивката Вигенин обяви, че ситуацията ще се обсъди на председателски съвет и не е редно повече да се обсъжда в НС.

Просто исках да му оправя вратовръзката

По-късно Искрен Митев се извини от трибуната на парламента на децата и на зрителите за сцената в Народното събрание. Днес е денят на детето и мисля, че не беше най-добрият момент да се разиграе тази сцена в Народното събрание, на която всички станахме свидетели. На първо място искам да поднеса извинения на децата, на зрителите, които станаха свидетели на тези грозни прояви, в които и аз взех участие, и разбира се, да се извиня, ако по някакъв начин моето поведение е допринесло тази агресия да се разпространи по този начин”, каза депутатът от ПП от парламентарната трибуна.

Преди това той разговаря с Костадин Костадинов в стаята на групата „Възраждане”, но обяви, че не му се е извинявал.  „Мисля, че тези неща първо трябва да се решат между нас, а не пред очите на децата и на всички зрители. Просто исках да му кажа, че не съм съгласен с твърденията, които той направи. Той иска да се извиним. Аз пак твърдя, че ще се извиня за нещата, които смятам, че заслужават извинение”, посочи депутатът от ПП, цитиран от Нова телевизия.

Митев коментира, че за него е притеснително, че Костадинов се е разпознал в думите от трибуната по време на дебата. „Той тръгна към мен, тръгна да ме обижда, аз просто исках да му оправя вратовръзката, но явно по друг начин е изглеждало”, разказа Митев. По думите му, всеки достоен човек трябва да избягва да се държи по този начин.  

„Ако г-н Костадинов се чувства обиден, че съм му пипнал вратовръзката - за това, бих се извинил”, добави Митев. А дали би се извинил и за думите си, депутатът от ПП отговори, че от „Възраждане” много пъти ги провокират с различни теми - декларации, твърдения за еврото, за ваксините.

„Когато някой открито изказва от трибуната неща, които противоречат крайно с реалността и накърняват достойнството не само на нашите избирателите, но и на хората, които са останали в България, това не мога да простя”, каза той.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

 

 

Напишете коментар
Коментари: 2
1 Анонимен 15:40, 01 юни 22

.

2 Анонимен 15:41, 01 юни 22

.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама