Влечението към солена храна издава здравословен проблем

19:15, 03 юни 22 / Любопитно 25 1808 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Диетологът Елена Соломатина изброи възможните здравословни проблеми, за които може да говори внезапното желание за солена храна пред портала „Москва 24“.

Според нея при дехидратация може да се появи глад за солени храни. В горещините или след тежки упражнения във фитнеса човек се изпотява силно и полезните соли и минерали се изхвърлят от тялото, след което може внезапно да се изпита желание за солени храни.

Отравяне също може да доведе и до глад за солено. Ако същевременно има повръщане или диария, организмът губи течности и соли, които се опитва да компенсира, обяснява лекарят.

Желанието за солена храна може да се прояви и при ниско кръвно налягане. Човек се чувства уморен, объркан, липсва приток на кръв към мозъка. И може да му се приискат кисели краставички. Ако изядете кисела краставичка или парче херинга, ще се почувствате съвсем различно и доста по-добре. Солта задържа течностите в организма и повишава кръвното налягане“, казва Соломатина, цитирана от БГНЕС.

Освен това, според експерта, при стомашно-чревни проблеми или затруднено храносмилане на тежки месни храни може също да се наблюдава желание за солено. Хлорът помага за подобряване на храносмилателния процес, така че в такива моменти изборът на солена храна е естествен.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама