БСП се притесни: Украинските бежанци провалят почивките на държавни служители

14:19, 03 юни 22 25 2065 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова


След подадената ръка към украинските бежанци, настанени вече в държавни почивни бази, от БСП попитаха какво ще направи държавата за почивката на държавните служители.

Само в БДЖ работят над 20 хиляди работници, има служители в Министерството на отбраната, има работници и служители във всеки един от тези сектори, които чакат своята почивка, а ще стане така, че няма да има къде да отидат те и техните семейства, изтъкна депутатът Борислав Гуцанов.

Затова от БСП поиска в актуализацията на бюджета да се отпуснат средства за българските работници, чиято почивка по всяка вероятност ще бъде възпрепятствана, предаде Bulgaria On Air.

Вицепремиерът Василев отговори, че хората, чиито почивки няма да могат да се проведат в заявените бази заради настанените там бежанци, ще бъдат компенсирани, но прехвърли отговорността на отделните ведомства.

„15 лева на бежанец, които да бъдат платени на станциите - станциите да поемат тези бежанци. Ще реализират приход. От там нататък съответният ръководител на ведомство, в която е станцията, може да реши по какъв начин да компенсира служителите“, обясни Асен Василев.

Изразходвани са 60 млн. евро от общо 148 млн. по европрограми за бежанци от Украйна

Отново по темата с бежанската криза от ГЕРБ попитаха колко средства е похарчила до момента държавата и всички пари ли са от държавния бюджет. „До каква степен тези средства се предоставят от държавния бюджет и до каква степен са от Европа“ попита депутатът Деница Николова.

България разполага със 148 млн. евро от европейски програми за подпомагане на украинските бежанци, като до момента са изразходвани 60 милиона, отговори вицепремиерът и финансов министър Асен Василев.

„Остатъкът ще бъде използван до края на годината. За март, когато започна бежанската вълна от Украйна, са изразходвани малко над 15 млн. лева. Те са от националния бюджет. За април са одобрени с постановление на Министерския съвет и те са от сметката на Национален фонд - 56 млн. лева. Очаква се да бъде подобна сумата и за месец май“, посочи Василев, цитиран от БТА.

По думите му средствата, които са необходими, за да може украинските граждани да използват здравната и образователната системи в България, също ще бъдат от сметката на Национален фонд. Пренасочват се пари и от останалите програми.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Прави сме да се притесняваме 09:30, 04 юни 22

Защото се проваля отпуска и на работници в Марица изток, вече предплатли в Стсрозаг. мин. бани, и на други, записали се в базата на Мин. съвет в Сл. бряг и т. н. Впрочем в последната се заплаща на общо основание и сега загубите са големи, пък и малко себеуважение.. Що за безумие на бежанци да се осигурява безплатен курорт?! Това никой не го прави, ние ли пак сме най "умните"?!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама