Властта вдига с 20% заплатите в отбраната, МВР и Министерски съвет

15:07, 03 юни 22 / Политика 25 2630 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова


Заради направени оптимизации с актуализацията на бюджета се предвижда увеличение на заплатите с до 20% за сектор „Отбрана“, МВР и Министерския съвет. Това обяви по време на блиц парламентарния контрол министърът на финансите и вицепремиер Асен Василев.

В бюджета има малко под 300 милиона лева, които могат да се ползват за увеличение на заплатите в публичния сектор, ако се направят оптимизации, обясни той.

Припомняме, че през седмицата вътрешният министър Бойко Рашков обяви, че заплатите в МВР ще се вдигнат с поне 20%.  А вчера социалният министър Георги Гьоков пък заяви, че ведомството му ще настоява за поне 10% ръст на заплатите в държавния сектор от 1 юли. 

Вдигат заплатите в администрацията с 10%

Едно от настояванията на протестиращите днес надзиратели и служители на затворите е за увеличение на възнагражденията с 25 на сто. Освен това обаче искат и предвидима политика по доходите в сектор „Сигурност“, както и гаранции за ефективен социален диалог, водещ до конкретни положителни резултати във връзка с необходимостта от реформи.

Промяна в осигуровките на държавните служители

По думите му след нова година трябва да се направи промяна в заплащането на осигуровките на държавните служители, като те да са като на работещите в частния сектор.

„В бюджета за догодина, ние като Министерство на финансите, бихме предложили такава промяна да бъде направена, така че държавните служители да се осигуряват по същия начин, по който се осигуряват служителите в частния сектор, като това, държа да отбележа, не доведе до намаляване на техните доходи. Т.е. промяната да бъде направена по такъв начин, че да се запазят доходите на тези служители, нетно това, което получават“, каза вицепремиерът, цитиран от БНР.

„Но най-накрая държавните служители и служителите в компаниите да бъдат равнопоставени при тяхното осигуряване и при осигуровките и данъците, които те плащат, което смятам, че би било абсолютно честно, но изисква по-дълъг период от време за подготовка, преизчисление. Един такъв модел, разбира се, трябва да бъде гласуван и от Народното събрание, няма как да бъде наложен от правителството“, каза още Асен Василев.

Пари срещу реформи

Не се предвиждат повече средства за увеличение на заплатите на театралните артисти при актуализацията на бюджета, коментира в кулоарите на парламента Асен Василев.

По думите му всички сектори, които искат пари, ще трябва да направят реформи. „Всеки театър сам си определя заплатите. Това, което държавата дава, е субсидия, която е предвидена в Закона за бюджета и тя се дава на база продадени билети. Вече няма Covid и театрите могат да работят нормално“.

Миналата седмица в интервю за БНР председателят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев предупреди, че ако при актуализацията на бюджета не се увеличат парите за работещите в сценичните изкуства, от есента актьорите в цялата страна ще излязат на протест. Съобщи още, че е поискал стартовата заплата в сектора да се увеличи от 900 на 1500 лева заради „убийствената инфлация“ и че е поставил това условие пред министъра на културата Атанас Атанасов.

„Нашата задача в момента е да успеем да въведем достатъчно големи и значими реформи, за да може да се борим за повече средства“, коментира днес министърът на културата.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 3
1 Анонимен 15:54, 03 юни 22

Перфектен във всички отношения.Незаменим даже.

2 Анонимен 16:35, 03 юни 22

полицията повечето са със средно образование и се пенсионират млади. Щото не са учили и имат стаж първа категория. А който е учил више и изпълнява по сложна и тежежка работа по-малко пари. Не ка увеличението да бъде за среднист 10% за бакалавър 15% за магистър 20% .ТАКА ЩЕ СЕ НЪСЪРЧАВАТ ДА РАБОТЯТ В ДЪРЖАВНАТА АДМИНИСТРАЦИЯ КЪДЪРНИ И МОЖЕШТИ ХОРА . КОИТО СА УЧИЛИ ЗНАЯТ И МОГАТ ДА БЪДАТ ПОЛЕЗНИ НА ОБЩЕСТВОТО.

3 Анонимен 12:11, 06 юли 22

единия вика "поне с 20%", а другия "с до 20%", а аз бих казал, "дрън дрън ярина". До номер 2: всеки работодател търси евтина работна ръка, ще се окаже,че във ведомство "Х" ще работят само среднисти,за да може да усвояват другите пари по второ направление. Помни от мене, ако кандидатстваш, не се хвали с дипломи, щото това са повече пари които трябва да харчат по тебе. Хвали се че можеш повече :), пък като те назначат....една по една ги извади тапиите

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама