Гърция вече предлага и плаж без цигари

08:00, 05 юни 22 / Свят 25 1940 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Постепенно в Гърция се разраства идеята да се забрани пушенето на плажа. Еколози предупреждават, че фасовете замърсяват околната среда.

Чист въздух, кристална вода и безкрайна плажна ивица - това предлагат всички гръцки острови, но малкият остров Астипалеа има особено изискване към туристите - да не пушат. Не само на плажа, но и на целия остров.

Скептични в началото, хората на острова видяха, че туристите не намаляват въпреки забраната за цигарен дим.

Цените по морето: Шопска салата за 18 лв., цаца за над 10

Това лято първият плаж без цигарен дим е плажът Марикес в областта на Рафина. Все пак там има няколко места, където заклетите пушачи могат да пушат, но тези места са малко и на голямо разстояние.

Екологични организации предупреждават, че в Гърция нараства екологичен проблем с фасовете в пясъка на плажа и за година броят им е около 30 милиарда фаса. Угарките се рециклират и се използват за производство на тор.

След кампанията „остров без Covid“ гръцкият туризъм вече предлага и плаж без цигарен дим. Още няколко общини в страната обмислят да наложат контрол още това лято срещу тютюнопушенето на брега на морето, пише БНР.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама