Мощни експлозии разтърсиха Киев

09:22, 05 юни 22 25 1638 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Мощни експлозии се чуха тази сутрин в украинската столица Киев, предаде Ройтерс. Очевидци съобщиха и за дим над града.

Кметът Виталий Кличко написа в приложението Телеграм, че са станали „няколко експлозии в столичните райони „Дарницки“ и „Днепровски“, украинските служби работят на място и по-късно ще има по-подробна информация. И двата района са големи и гъсто населени. По-рано бяха включени сирени за въздушно нападение в голяма част от Украйна, включително в района на Киев.

Продължават интензивните боеве в ключовия източен украински град Северодонецк. Украйна заяви, че нейните сили са си върнали част от града. Русия обаче твърди, че украински части се оттеглят.

Путин с призив към Киев

Руските сили взривяват мостове през река Северски Донец, за да попречат на пристигането на подкрепления на украинската армия и доставянето на помощи на цивилните в град Северодонецк, заяви ръководителят на Луганска област Сергей Гайдай.

По думите му украинските сили са завзели отново около една пета от територията, която бяха загубили в града. Руското министерство на отбраната съобщи в Телеграм, че украинските сили се оттеглят към град Лисичанск след претърпени „критични загуби“, до 90% в някои военни части, по време на боевете за близкия Северодонецк.

Дървена църква на прочут православен манастир в Източна Украйна е била разрушена при руска бомбардировка. Русия обвини за възникналия пожар оттеглящите се украински сили.

100 дни война: Каква територия завзе Русия?

В поредното си видеообръщение украинският президент Володимир Зеленски призова членството на Русия в ООН да бъде прекратено заради действията й в Украйна. Зеленски изтъкна, че от началото на войната досега са били унищожени или повредени 113 украински църкви, някои от които са оцелели дори през Втората световна война:

Русия последователно и системно унищожава украинското културно и историческо наследство, както и социалната инфраструктура, жилищата и всичко необходимо за нормален живот. Държава, която прави това не, може да бъде член на ЮНЕСКО и не може да остане в ООН, като че ли нищо не се е случило. Уставът на ООН не дава никакви права на терористите, а ЮНЕСКО не е място за варвари“.

Киев поиска вдигане на руската блокада на пристанищата на Черно море. Украйна и западните държави търсят начини да изнесат 20 милиона тона зърно от страната и да опразнят складовете, за да може там да се съхранява новата реколта, пише БНР.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама