Как да поддържаме автомобил за дълго пътуване през лятото?

19:45, 05 юни 22 25 1514 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

С началото на летния сезон започват дългите пътувания с автомобил. За да няма проблеми на пътя, колата трябва да е добре подготвена.

В сервиза на Георги Стоянов в Благоевград през лятото най-често влизат за ремонт автомобили с прегрели двигатели. Заради високите температури и дългото чакане в задръствания, ако автомобилът не е подготвен, скъпият ремонт е неизбежен.

Много често се случва да се скъса ремък, да прегрее антифриза и ако шофьорът не е обърнал внимание, това води до невключване перка и прегряване на автомобила“, каза пред БНТ Стоянов.

С тръгването на дълъг път през летните месеци най-важното за автомобила си остава работещата перка за охлаждащата система на автомобила. „Много важно е да знаят шофьорите, когато са в задръстване и виждат, че температурата се покачва, перката трябва самостоятелно да се включи, но когато това не се случва, може да се натисне копчето „АС“, което автоматично охлажда цялата кола“, заяви автомеханикът.

Ако прегрее автомобилът, трябва да се спре, да се провери течността, която охлажда двигателя и евентуално дали няма някакви спуквания по тръбите“, каза Крум Ангелов, шофьор.

Ако загрее автомобилът, трябва веднага да се угаси, за да се предотврати прегряване.

Съветите на автомобилните инструктори към младите шофьори, току що получили свидетелство за управление на превозно средство, са да не предприемат пътувания по дълги и непознати маршрути.

„Тъй като шофьорските курсове са прекалено малко като време, те са едва 31 часа, бих препоръчал поне половин година стаж… Не говоря половин година като време само да ги притежават, а след като вече са го получили и половин година да са започнали и да карат всеки ден“, каза Георги Бързаков, автомобилен инструктор.

Ако все пак младите водачи предприемат подобно пътуване, те трябва да правят по-дълги почивки за отдих или да имат втори шофьор до себе си, с който да се редуват, съветват още специалистите.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама