Срамна вечер за българския футбол: Грузия разби националите ни

14:31, 06 юни 22 / Спорт 25 1855 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Срамна загуба за футболните национали в Лигата на нациите. „Лъвовете“ бяха разбити с 5:2 от Грузия във втория си мач от група 4 на дивизия 3. Така тимът ни допусна 5 гола у дома срещу толкова скромен съперник за първи път в историята.

За „трикольорите"“ които направиха 1:1 със Северна Македония през седмицата, следват гостувания на аутсайдера Гибралтар и Грузия - съответно на 9 и 12 юни.

Вчера вечерта на „Хювефарма Арена“ в Разград гостите поведоха още в четвъртата минута с попадение на Зурико Давиташвили, преди Андреа Христов да си отбележи автогол в 31-вата минута и резултатът да стане 0:2.

Трикольорите“ намалиха разликата в 50-ата минута на мача, когато Атанас Илиев засече с глава центриране на Иван Турицов. Само 2 минути по-късно обаче Буду Зивзивадзе покачи на 3:1 за противника, а в 58-ата минута грузинците стигнаха до четвърти гол след точно изпълнена дузпа от звездата им Хвича Кварацхелия. Наказателният удар беше отсъден за фал на Турицов.

В 70-ата минута и Георгес Микаутадзе се разписа за Грузия, а влезлият като резерва Илиян Стефанов върна едно попадение 7 минути преди края. Гостите получиха възможност да отбележат и шести гол, но Ника Квеквескири пропусна дузпа в четвъртата минута от петте добавено време.

Ясен Петров подаде оставка

Последните минути на мача преминаха под мощни скандирания „Оставка“. Селекционерът Ясен Петров се оттегли от поста си малко по-късно. Той пое вината за унизителната загуба и поднесе своите извинения на феновете.

„Не знам какво да ви кажа. Благодаря на дошлите хора. Поемам цялата отговорност. Това е последният ми мач. Нямам моралното право да остана“, каза Петров след фиаското в Разград.

„Дотук се стигна заради много грешки в защита. Влизаме в мача, допускаме гол. После като вкарахме, след 3 минути пуснахме друг. Една лоша вечер за българския футбол. Искам да се извиня на всички, които са гледали тази продукция. Смятам, че който ме замести, ще вдигне отбора и ще има по-добра игра“, заяви той, цитиран от bTV.

По-късно стана ясно, че техническият директор на БФС Георги Иванов - Гонзо временно застава начело на националния отбор. „Поемам отбора. Утре (вторник) пътуваме и няма как да се реагира. Съжалявам за Ясен, но във футбола е така. Ще бъда треньор на България за тези два мача. Целият щаб си тръгна. Остана само треньорът на вратарите“, каза Иванов, цитиран от „Дспорт“.

Поражението с 2:5 е най-тежкото за „лъвовете“ от ноември 2021 г. насам, когато загубиха с 0:4 от Швейцария. Така България удължи на 6 мача серията си без победа. Тя включва 2 равенства и 4 поражения, при голова разлика 6:15.

И БФС се възмути

БФС също се възмути от националите ни. Борислав Михайлов и ръководството са категорични, че националната фланелка е чест, гордост и огромна отговорност – все качества, които отсъстваха от представянето на отбора ни в последния двубой. „Въпреки подмладяването на състава в последната година и половина и въпреки осигурените предпоставки за успех, резултатите и играта не отговориха на очакванията не само на ръководството на Българския футболен съюз, но и на цяла България“, посочват от Съюза.

Още утре Изпълнителният комитет ще проведе заседание, на което ще бъдат дискутирани вариантите за нов национален селекционер.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама