Въпреки заплахите на Путин: Лондон изпраща ракети на Украйна

08:24, 06 юни 22 25 1438 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Великобритания съобщи, че ще достави на силите на Киев реактивни системи за залпов огън М270 с обхват 80 км, за да им помогне срещу руското нахлуване.

Системите М270 „ще подобрят значително възможностите на украинските сили“, се подчертава в изявлението на британското министерство на отбраната. Решението е било взето „в тясна координация“ с Вашингтон.

Ако международната общност продължава подкрепата си, Украйна може да спечели“, заяви британският министър на отбраната Бен Уолъс. „Руската стратегия се променя и нашата подкрепа също трябва да се промени“, добави той.

Путин с ново предупреждение към Запада

Според него новите оръжия ще помогнат на украинските сили „да се защитят по-добре от бруталното използване на артилерия с голям обхват, която силите на Путин са използвали безразборно, за да разрушават градове“.

Вчера руският президент заплаши с удари по нови обекти в Украйна, ако Киев получи от западните си съюзници далекобойни ракети.

Междувременно украинският президент Володимир Зеленски заяви, че е посетил два града в Донбас, намиращи се близо до фронтовата линия, след като се срещна с войски в Запорожка област. Това е второто официално работно посещение на президента извън Киевския регион за повече от 3 месеца война след руското нахлуване на 24 февруари. От Киев припомниха, че Зеленски е пътувал до Харков в края на май и е посетил предните позиции на украинските военни в региона.

България спря самолета на Лавров

„Отидох с началника на кабинета си на изток. Бяхме в Лисичанск (в Луганска област), бяхме и в Соледар (в Донецка област). Гордея се с всички, с които се срещнах, с всички, на които стиснах ръцете, с всички, с които се свързах и бях изразил подкрепата си. Ние донесохме нещо за военните. Няма да се спирам подробно на това. А има и нещо, което донесохме от тях за вас. Това е важно - донесохме ви доверие“, каза Зеленски.

Зеленски обяви, че се е срещнал и с хора, избягали от военните действия. „Разговаряхме за възстановяването на изгубените документи, както и за осигуряването на жилища на вътрешно разселените лица. Ние със сигурност ще решим тези въпроси. Убеден съм, че хората, които са напуснали градовете си заради войната, със сигурност ще се върнат у дома“, подчерта украинският президент, цитиран от БНР.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама