Украинският посланик поискал с нота до МВнР оръжие за Украйна

12:34, 06 юни 22 / Политика 25 1973 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Украинският посланик Виталий Москаленко е поискал официално с нота оръжие за Украйна от външното ни министерство, но още няма отговор. Това заяви пред bTV самият той. „Имаме необходимост от въоръжение, става дума за гаубици и ракетни системи - съветско старо въоръжение, с което можем да боравим“, каза Москаленко.

„В петък изпратих нотата. Отговор не е възможно да се получи за такъв кратък период, но ще пратя подобни апели и към други съответни институции, например като Министерството на отбрана“, обясни украинският посланик. Той каза още, че наистина 80 танка ще се ремонтират у нас.

От МВнР коментираха само, че искането на Киев за оръжие ще бъде препратено до компетентните институции.

Министърът на икономиката и индустрията Нинова заяви: „Няма нужда МВнР да изпраща искането на Украйна в Министерството на икономиката и индустрията. Народното събрание реши – България няма да изнася оръжия за Украйна. Казусът е затворен“.

Не Зеленски е пратил писмото до депутатите

Виталий Москаленко коментира и преместването на бежанците у нас. „Българският народ прояви изключителна емпатия и много добро отношение към украинските бежанци, десетки хиляди жени и деца, затова ние сме много благодарни на приятелска България“, каза той. Според него правителството и вицепремиерът Калина Константинова са се справили със задачата за преселването на бягащите от войната.

Москаленко заяви, че бързо се дава временна закрила на бежанците, а проблемите, свързани с големите опашки, които видяхме при настаняването в буферни зони, са нормални в тази ситуация. Според него има повече проблем с детските градини.

Украинският посланик не се ангажира да предположи колко ще продължи войната, но заяви, че украинците са готови да отбраняват земята си. „Преди няколко дни руснаците завзеха 70% територия на Северодонецк. Буквално за вчерашния ден в контраатака на украинските 50% на Северодонецк е отново отвоювана“, каза още Москаленко.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама