Боевете за Северодонецк продължават

08:07, 07 юни 22 25 1396 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Световните агенции съобщават за улични боеве между украински и руски войски в битката за индустриалния град Северодонецк. Продължават опитите на Москва да завладее украинския източен регион Донбас. Володимир Зеленски призова за по-бързото пристигане на повече оръжия.

Украинският президент обяви, че положението може да стане много трудно за Украйна, ако руските сили пробият фронтовите линии в Донбас, източния регион, където се намира Северодонецк. Володимир Зеленски каза, че Русия има повече войски в града, но че украинските сили не предават позициите си в Северодонецк.

В традиционното си видеообръщение тази нощ той заяви: „Руската армия се опитва да задейства допълнителни сили в Донбас, но той стои здраво. Правим всичко за отбраната на Запорожка област, а също и на Николаевска. Благодарен съм на всеки, който удържа на силния натиск и защитава нашата държава“.

Министерството на отбраната на Украйна обвини Русия, че обстрелва цивилна инфраструктура около Северодонецк, както и по на север в Харковска област и на запад около Славянск, където според информацията Русия продължава офанзивата. Москва отрича твърденията, че насочва удари срещу цивилни.

Въпреки заплахите на Путин: Лондон изпраща ракети на Украйна

По-рано на среща с медиите украинският президент каза, че над 2500 бойци от завода „Азовстал“ в Мариупол в момента може да са задържани в Луганска и Донецка област. По думите му, позицията на Русия за бъдещата им съдба постоянно се мени. Той обаче отхвърли възможността мъжете да са били подложени на мъчения, тъй като цялата световна общност следи какво става с тях.

Зеленски съобщи също, че страната му води преговори с редица държави и ООН за разблокирането на украинските пристанища и за безпрепятствен износ на зърно от страната. Той обаче бе категоричен, че основна гаранция в това отношение остават оръжията, които Киев получава от своите партньори, предаде БНР. 

Междувременно високопоставен служител по киберсигурността на Украйна заяви, че телефоните на представители на украинските власти са обект на атаки от страна на руски хакери. Виктор Жора, който е заместник-директор на украинската Държавна служба за специални връзки и защита на информацията, обаче уточни, че към момента няма данни украински устройства да са били компрометирани.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама