Подпалвачът на българския културен дом в Битоля си призна

13:50, 07 юни 22 25 1719 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Задържан е извършителят, подпалил центъра „Иван Михайлов“ в Битоля. Той е направил самопризнания, съобщи министърът на вътрешните работи на Република Северна Македония Оливер Спасовски, цитиран от телевизия Сител.

Подпалиха българския културен център в Битоля

„Със задоволство мога да съобщя за бързото и ефективно разрешаване на случая от преди три дни - 4 юни, с пожара в центъра „Иван Михайлов“ в Битоля, който вече е разкрит и имаме задържано лице, което призна стореното“, написа Спасовски в профила си във Facebook.

Работеше се денонощно, за да бъде намерен извършителят, взеха се предвид всички доказателства, а след извършените служебни разговори снощи със съдебно решение бяха претърсени две помещения, използвани от лицето (Л.А, на 34 години от Битоля), при което са намерени и иззети предмети, свързани с престъплението, след което лицето бе задържано“, написа Спасовски. „Всички са равни пред закона, всеки, който е сгрешил, трябва да отговаря“, написа още министърът.

Кой е подпалвачът?

Според данни в местни медии арестуваният е 34-годишният певец Ламбе Алабаковски. Той работи и живее в Америка, но преди няколко седмици се е върнал в Битоля.

Ламбе Алабаковски става популярен след като побеждава в телевизионното състезание „Търсене на звезди“ през 2004. Той е много популярен в страната си, а песните му са сред любимите на македонците и заемат челни позиции в музикалните чартове.

Алабаковски е признал за престъплението. Той е имал и наранявания от палежа, пише „Мediapool“.

Приветствие от България

Приветствам разкриването на извършителя на палежа на културния център на македонските българи в Битоля. Благодаря на властите в Република Северна Македония и на премиера Димитър Ковачевски за ефективните им действия, които в максимално кратък срок заловиха подпалвача. Категорично няма да се поддаваме на провокации, които имат за цел да саботират отношенията със съседите ни“, написа в социалните мрежи българският премиер Кирил Петков.

Похищението срещу центъра доведе до ново обтягане на отношенията между двете страни. Властите в Северна Македония го осъдиха и определиха като провокация, но то се отрази на двустранния диалог.

Българският клуб в Битоля към ЕС: Ако беше подпалена джамия, пак ли щяхте да мълчите

Междувременно от Българския културен център „Иван Михайлов“ в Битоля изпратиха писмо до до всички посланици на страните-членки от ЕС в РС Македония.

„Ако българите в РС Македония наистина бяха 3500 души, както твърди последното проучване, едва ли Българският клуб „Иван Михайлов“ щеше да бъде подпален. Ако беше подпалена албанска джамия, пак ли щяхте да си мълчите“, питат в него те. В документа се подчертава, че подпалването е „нов акт на сплашване“, който е резултат „от порочната кампания срещу българския народ в Северна Македония“.

Президентът Пендаровски, премиерът Ковачевски и министър Османи до вчера остро твърдяха, че Ванчо Михайлов е хитлерист, а по същата логика – и ние македонските българи. Но ето – тази лъжа доведе до поредния акт на национална омраза също като Кристалната нощ през ноември 1938 г. Кой е фашистът сега?“, заявяват от БКЦ „Иван Михайлов“ и призовават европейските партньори да реагират на този срамен акт, който е пряк резултат от субсидираната от държавата кампания на омраза срещу българския народ в РСМ, пише БГНЕС.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама