Василев: Ще излезем още по-силни от кризата, но сме в окото на бурята

14:40, 07 юни 22 / Политика 25 1374 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Ще излезем още по-силни от тази криза, но в момента сме в окото на бурята. От политическите решения ще зависи как бизнесът ще се справи. Ако не се създаде правилната политическа рамка, бизнесът трудно ще се адаптира в тази силно турбулентна среда, заяви вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев по време на откриването на икономическия форум „Шумът на парите“.

Той допълни, че инфлацията не е временно явление, което се е появило само в следствие на войната. Инфлационните процеси започнаха преди няколко години. Заради ситуацията, свързана с коронавируса, започнаха да се печатат пари и се сви значително потреблението. „Сега имаме голям резерв от парични средства, които докато не излязат от банковата система, няма как да заработят нормалните монетарни мерки, сред които са повишаването на лихвените проценти, свиването на кредитоподаването и овладяването на инфлацията. Подобен сценарий светът не е виждал от края на 70-те години“, каза още Асен Василев. 

От друга страна, войната предизвика още един шок – на доставките на газ и зърно, които към момента чертаят нови пътища и източници. 

Инфлацията е като горския пожар - можеш само да се молиш да не се разпростре

„Наличието на такива големи изпитания и кризи пред нас помага да се отключат процеси и решения, които десетилетия са стояли заключени. За първи път се върви към интегрирано решение на проблемите, мисли се стратегически за Европа, като едно цяло“, коментира Василев, цитиран от пресцентъра на финансовото министерство. 

Според него България и Европейският съюз биха могли дори да се възползват от тази ситуация чрез постигане на единна политика и стратегическа позиция по отношение на държави извън ЕС. 

„Очакват ни две много критични ситуации, за да можем догодина по това време да имаме ясен хоризонт и да сме оставили бурята зад гърба си. Ще се адаптираме към ситуацията. Въпросът е в момента да не позволим политико-икономическите атаки срещу Европа да успеят“, заяви министър Василев.  

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама