Дават на прокуратурата бившите шефове на „Кинтекс“

12:40, 08 юни 22 25 1261 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Взаимните обвинения за нарушения и неверни твърдения между бивши и настоящи ръководители в държавните оръжейни фирми продължават с пълна сила. След скандала с отстраняването на директорския борд на ВМЗ Сопот, днес Държавната консолидационна компания даде специална пресконференция, на която обвини в нарушения бившите шефове на Кинтекс“.

Нинова изненадващо в „Кинтекс“

Оръжейният търговец от две седмици има ново ръководство, което е открило редица нередности и ще сезира прокуратурата, обяви шефът на ДКК Смиляна Митова. Самата тя е от месец на отговорния пост.

През април вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова, която е принципал на ДКК и държавните дружества под нейната шапка, също обяви, че проверка на Инспектората на МИИ на дейността на „Кинтекс“ за 2021 г. е открила редица нарушения и явен конфликт на интереси на изпълнителния директор на фирмата Александър Михайлов. Нинова смени ръководството на „Кинтекс“ и обяви, че докладът на инспектората е изпратен на прокуратурата и на Агенцията за държавна финансова инспекция.

Нинова сменя ръководството на „Кинтекс“

Александър Михайлов от своя страна определи нарушенията за безпочвени и обяви, че навярно е настъпил нечии икономически интереси като наскоро е подписал рекордно голям договор за 42 млн. евро за износ на оръжейна продукция.

В Кинтекс няма сключен договор за 42 млн. евро, не отрихме и никакви протоколи за водени преговори за подобна сделка“, посочи Анита Великова, председател на директорския борд на „Кинтекс“.

В същото време са открити договори за агентска дейност, сключени в последните 6 месеца, които дублират вече действащи подобни договори. С частна фирма в един ден е сключен договор и издадена фактура за половин милион долара за посредническа дейност. На друга частна фирма е било прехвърлено представителството на „Кинтекс“ в Египет, като в ръководството на тази фирма е бил бившият изпълнителен директор Александър Михайлов.

Михайлов не е уведомил ДКК за тези договори, той е управлявал еднолично дружеството за шестте месеца, в които е бил изпълнителен директор“, обяви Митова. През първото тримесечие на годината печалбата било 17 пъти по-ниска от тази през миналата година.

Новите шефове на „Кинтекс“ заявиха, че няма информация да е осъществяван износ на българско оръжие за Украйна. В същото време Михайлов твърди друго.

Отстраненият директор на „Кинтекс“: България изнася оръжия за Украйна чрез посредници

По отношение на ВМЗ-Сопот, от ДКК се оплакаха, че дружеството не иска да изплати дивидента си от 2017 г. насам. „Аз лично съм писала две писма, с които е указано какъв е размерът и в какъв срок трябва да се плати дивидентът за държавата. За периода 2017-2021 г. той е над 54 млн. лв.“, обясни Смиляна Митова. Тя обаче не пожела да коментира факта, че заради ковид-пандемията през 2020 г. правителството на Бойко Борисов разпореди държавните фирми да задържат дивидентите.

От ДКК увериха, че от 1 юли работниците във ВМЗ ще получат обещаното от старото ръководство увеличение на заплатите, пише „Сега“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама