Жълт код за валежи и гръмотевици на изток

07:00, 09 юни 22 25 1455 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Жълт код за обилни валежи с гръмотевици е обявен в Западна България. Ще има локални интензивни извалявания с количества 20-35 мм., гръмотевични бури и градушки.

Почти без валежи ще остане по поречието на Дунав и по Черноморието. Вятърът в по-голямата част от страната ще е слаб, от изток-североизток, в източните райони ще е до умерен, от югоизток. Максималните температури ще бъдат между 23° и 28°, в София около 23°.

Над Черноморието облачността ще е значителна, главно по южното крайбрежие с краткотрайни валежи. Ще духа до умерен югоизточен вятър. Максималните температури на въздуха ще са: 21°-23°, колкото е и температурата на морската вода. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

Над планините ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи с гръмотевични бури и градушки. На места в масивите от Югозападна България количествата ще са значителни. Ще духа до умерен вятър от север-североизток. Максимална температура на височина 1200 метра - около 17°, на 2000 метра - около 10°.

В петък и събота по преминаващ южно от страната средиземноморски циклон ще бъде с развитие на мощна купесто-дъждовна облачност, гръмотевични бури и значителни по количество валежи. Ще има и градушки. По-голяма е вероятността за интензивни явления в петък в Западна и Южна България, в събота - в цялата страна. Сумарните количества в отделни райони ще надхвърлят 50-80 mm, локално, главно в Родопската област - и над 100 mm. Вятърът ще е от изток-североизток, през първия ден в Северозападна България временно от северозапад, слаб до умерен. Дневните температури в по-голямата част от страната ще остават под 25°, показва прогнозата на НИМХ. 

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама