ПП искат Рашков да е начело на КПКОНПИ

16:56, 08 юни 22 / Политика 25 1185 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

„Продължаваме промяната“ са предложили вътрешният министър Бойко Рашков да застане начело на КПКОНПИ, но са получили отказ от „Има такъв народ“, обяви премиерът Кирил Петков на пресконференцията след като стана ясно, че Слави Трифонов изтегля тримата си министри от коалицията.

„Казахме, че министър Рашков е човекът, който трябва да оглави КПКОНПИ и вместо да се бавим и да се чудим, да започнат истинските разследвания. Какво получихме като отговор от ИТН - просто не сме съгласни - без доводи, без нищо“, коментира Петков.

„Има такъв народ“ излиза от коалицията

„В един момент искаме 6 милиарда в бюджета на МРРБ, в другия момент искаме реформирано КПКОНПИ, в третия момент имаме личност като Рашков, който е готов да застане начело на тази организация и те ни казват - просто не. Е няма как да стане. Обещанията ни да реформираме КПКОНПИ ще се случат и г-н Рашков ще бъде начело на тази организация, за да можем да променим България", заяви премиерът, цитиран от БНТ.

Крупни измами с пари за пътища

От своя страна министърът на вътрешните работи Бойко Рашков съобщи за крупни измами с пари за пътища на пресконференцията. По думите му близо година в МВР се провеждат целенасочени разследвания на дейността на различни длъжностни лица от управлението на Борисов, свързани тясно с конкретни фирми, на които е било възложено изграждането на автомагистрали у нас.

Разследванията са установили, че на тези фирми са отпуснати авансово между 50 и 80% от сумите, които е трябвало да бъдат разходвани за строителство на пътища, включително за АМ „Хемус“.

„Установено е, че при разследванията тези държавни средства не са вложени в изгрраждане на пътищата. Разходвани са за различни нужди. Някои от фирмите са получавали по сложен път от банките, чрез създаване на кухи фирми, използвани са безимотни хора, чрез които сумите са били теглени и са заминали в неизвестна посока. Тези средства не е ясно къде се намират и за какво се използват. МВР има данни, че част от тези фирми са сложили тези средства в обекти, които удовлетворяват техните интереси“, каза Рашков.

Бойко Рашков ли ще е новият шеф на КПКОНПИ?

Вътрешният министър заяви, че още утре ще направи необходимото, за да може тази информация да стане публично достояние. Разледвания се извършват в няколко държавни органи, каза още той.

В МРРБ се подготвя финансиране на същите фирми без да се потърси сметка за огромните финансови ресурси, които са потънали във фирмите, стоящи близо до кабинета Барисов. Това изправя страната пред избора да се продължи ли по този начин изграждането на пътища или да сменим подхода, начина, да вземем други решения, включително с решението, което каза премиера - да се премине към управление на страната в друг формат“, заяви още Бойко Рашков.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама