ВАС отмени временното спиране на ТЕЦ „Марица 3“ 

18:14, 08 юни 22 25 1402 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Върховният административен съд (ВАС) позволи в сряда на ТЕЦ „Марица 3“ да поднови работа. Аргументът е, че трябва да се защити правото на труд на повече от 200 работници. Контролът върху централата се свързва с бизнесмена Христо Ковачки, но той официално не е част от фирмата, която е собственик.

Протест на ТЕЦ „Марица 3“ запуши София, Сандов обяви ремонта за имитационен

ВАС обяви, че е направен анализ на нови обстоятелства, които показват значителни имуществени вреди в резултат от прекратяването на работата на инсталацията. Върховните магистрати приемат, че е налице необходимост от защита работниците в ТЕЦ-а, които са лишени от своите трудови възнаграждения, като са пуснати в непланиран отпуск.

В съдебното производство пред ВАС е представена и нотариална покана от „Хидро Пауър Ютилитис“ ЕООД за заплащане на над 36 млн. лева неустойки по договор за покупко-продажба на ток за месеците април и май. Фирмата твърди, че поради принудителното си и непланирано спиране топлоелектрическата централа не е изпълнила договореностите за доставка на записаните в договора количества електроенергия и не може да започне предварително планирания ремонт на инсталацията за периода 1 юни – 31 август 2022 г. Котлите на ТЕЦ „Марица 3“ бяха запечатани в края на април от хасковската екоинспекция, заради превишени норми на замърсяване на въздуха. Хасковският съд потвърди това решение.

Сандов: Шефът на РИОСВ-Хасково е бил заплашен, за да пусне ТЕЦ „Марица 3“

В същото време България бе осъдена пред Съда на ЕС заради прекомерно замърсения със серен двуокис въздух именно в този регион. При запечатването на инсталацията екоминистерството припомни, че през 2021 г., когато централата възобнови работа, са регистрирани стойности на серен двуокис, които превишават пределната средночасова норма от 350 µg/m3 през май. Данните са от автоматичната измервателна станция „Раковски“ в Димитровград.

При една от последните проверки на екоинспекцията през февруари 2022 г. е установено и изпускане на видими неорганизирани емисии от вредни вещества в сиво-черен цвят от компрометираните участъци на сградата на котелното помещение. В края на октомври м.г. при проверка по сигнал за запрашаване са установени и неорганизирани емисии от въглищен прах заради липсваща обшивка от ламарина, повредена от корозия и силни ветрове. На 5 ноември е дадено предписание за ремонт, което не е изпълнено до спирането на централата.

Протест на енергетици срещу спирането ТЕЦ „Марица 3“

От май до декември 2021 г. в РИОСВ – Хасково са регистрирани 25 сигнала във връзка с нередности при дейността на ТЕЦ „Марица 3“, а за по-малко от четири месеца през тази година са подадени още 20 сигнала.

Проблемът със замърсяването от тази централа е отдавна и срещу работата ѝ периодично има граждански протести, пише „Мediapool“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама