Йорданов: Дипломати казвали на Петков как да заобиколи договора с РСМ

19:23, 08 юни 22 / Политика 25 1525 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Северна Македония беше една от темите, които „Има такъв народ“ посочи като причина да напусне коалицията. Според Тошко Йорданов дипломати са казвали на Кирил Петков какво да прави, за да заобиколи договора.

„През цялото време заедно с Весела Чернева се опитват да заобиколят коалиционно споразумение и да се вдигне ветото пред Северна Македония, без те да се изпълнили нищо“, добави той и обясни, че това е видно от паметни записки в МВнР. „Това са записки на чужди дипломати, които са цитирали Кирил Петков с обещание, че ще бъде вкаран паралелен процес, който не е в преговорната рамка“, каза още Йорданов пред bTV.

Петков: Готови сме за правителство на малцинството

Според него днес премиерът е говорил неща, които не са истина. „Кирил Петков се скъса да лъже днес и да говори глупости и да връзва едно нещо с друго“, коментира той.

От своя страна, Петков подчерта, че само ако бъде променена Конституцията на РСМ, ще се случи първата междуправителствена конференция, гарантирана от европейските партньори. По думите му това е говорено и с външния министър Теодора Генчовска, която е от квотата на „Има такъв народ“. Той определи това като безпрецедентен успех за екипа от МВнР, което засега е само на ниво предложение.

Т.е. преди подобна среща, българите да са включени в Конституцията и това да се гарантира от Европа“, добави премиерът.

Ковачевски: България използва въпроса с РСМ за вътрешнополитически цели

Гражданите на Република Северна Македония не могат да бъдат държани заложници в очакване на дати на всяка следваща среща на върха на Европейския съюз. Излизането на партията на Слави Трифонов от правителството в България е вътрешен въпрос. Обменяхме идеи с България как да се вдигне ветото. България непрекъснато инструментализира въпроса с РСМ и го използва за вътрешнополитически цели. Това каза македонският премиер Димитър Ковачевски след срещата на върха по инициативата „Отворени Балкани“ в Охрид, цитиран от БГНЕС.

Излизането на партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ от правителството в България заради Северна Македония е вътрешен въпрос на България, а ние сме държава, която е изградила международни и вътрешни отношения на най-високо европейско ниво и е надежден партньор, което е основно условие за успех на преговорите“, каза Ковачевски.

Той добави, че Северна Македония в нито един момент не е инструментализирала въпроса за преговорите с България и членството в ЕС. „За разлика от другата страна, която непрекъснато инструментализира този въпрос, използва го за вътрешнополитически цели, след цели пет месеца ние като държава все още сме отворени за разговор с посредничеството на ЕС и председателството на ЕК, защото сме доверен партньор както за съседите, така и за ЕС“, каза премиерът. „Ние сме единствената държава, която в съответствие с конституционния си ред гарантира, че индивидуалните права на самоопределение се упражняват колективно, държава, която има Министерство на правата на общността, която има агенции за употреба на езиците и редица други държавни институции, които се грижат за правата на малцинствата“, добави той.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама