Трифонов казал на Петков, че Караджов е „просто един брокер“

19:36, 08 юни 22 / Политика 25 1698 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Казаха ми, че ако имам проблем с Гроздан Караджов, имам проблем директно със Слави Трифонов, защото Караджов е просто един брокер. Това каза премиерът Петков в ефира на bTV по повод раздора в управляващата коалиция.

„Има такъв народ“ излиза от коалицията

По думите му е имало пълна координация между лидера на „Има такъв народ“ и неговите министри, които му рапортували всеки ден.

Тези хора бяха в политиката, за да вземат едни обществени поръчки през АПИ. Когато не се случиха по този начин, те решиха, че няма смисъл да са в това управление и излязоха. Без да им пука за народа, правителството и ситуацията. Така, както един певец може да го направи“, допълни премиерът.

По-рано той посочи, че при актуализацията на бюджета, министърът на регионалното развитие и благоустройство Гроздан Караджов е поискал 3,6 млрд. лева въпреки вече заложените 2,2 млрд. лв. „Той каза, че парите са за същите компании, които Рашков разследва“, обясни Петков. По думите му управляващите са отговорили, че няма как министерството да има безпрецедентен бюджет от 6 млрд. лева. От думите на минстър-председателя стана ясно, че отговорът на ИТН е бил, че парите са приоритет и трябва да се дадат.

Това показа страха, който имахме, че давайки пари, храним хората, които обещахме, че няма да допускаме. Другият огромен проблем е, когато правиш актуализация, последното нещо което искаш да дадеш са тези допълните 3,6 млн. лева, защото АПИ никога не е имала такъв бюджет“, изтъкна още премиерът, цитиран от offnews.bg.

Петков: Готови сме за правителство на малцинството

Според него, за да се дадат тези пари, трябва или да не се повишават пенсиите, или да се увеличи дефицитът.

Днес, когато е внесен законопроектът за актуализацията на бюджета в Министерския съвет, Караджов е станал и казал, че не може да присъства на такъв бюджет, след което си е тръгнал. Напуснали са и министрите на външните работи и на спорта Теодора Генчовска и Радостин Василев. „Казахме, че просто се пробват, че това е стилът на Слави - да играе силово. Не му пука какъв ще е резултатът за народа“. 

Премиерът изрази надежда, че 12 човека от „Има такъв народ“ ще изберат да застанат на страната на народа и ще подкрепят решенията на правителството в зала, въпреки волята на партията и нейния лидер Слави Трифонов.

Петков благодари на лидера на БСП Корнелия Нинова, която подкрепи правителството и идеята Бойко Рашков да поеме КПКОНПИ. „Вярвам, че ще видим същата пресконференция от „Демократична България“, каза той.

На въпрос как биха се разпределили тези постове, Петков отговори, че иска първо да види дали ще има хора с национално отговорна позиция от ИТН.

Петков повтори, че Караджов не е ИТН, а „се появи от никъде, незнайно откъде. Всички се учудиха кой го сложи и защо е там“.

„Демократична България“ и БСП ще подкрепят правителство на малцинството

Караджов: Петков излъга, той е жалка картина на случващото се в коалицията

Регионалният министър Гроздан Караджов обвини премиера Кирил Петков в лъжи по негов адрес. По-жалка картина от това да се опитваш да спасиш оцеляването на кабинета си като по този начин хвърляш обиди, клевети и истински лъжи за всяко едно от нещата по адрес на вицепремиер от собствения си кабинет. Това беше картината на състоянието на нещата в коалицията. Този човек днес беше самата жалка картина на това, което се случва в коалицията“, заяви в ефира на bTV Караджов.

Йорданов: Дипломати казвали на Петков как да заобиколи договора с РСМ

Защо му трябват още милиарди за строителни фирми?

„Това не са пари, които аз съм поискал, а парите, които по разчети с решение на НС присъди от бюджета на МРРБ да се изплатят стари задължения точно на тези „крадливи фирми“, обясни Караджов.

„Ние с ИТН внесохме решение да не им се плаща, а на 14 април в свое интервю Кирил Петков казва, че обещава държавата да разплати първите 600 милиона лева сега, а до 30 юни да им се изплати цялата сума“, поясни още регионалният министър.

Тази цяла сума е 1,2 милиарда лева. В доклада към това решение е записано още 1,2 милиарда лева за онези започнати 278 пътища, които са останали на средата неремонтирани. Половин милиард, които те не пожелаха да сложат в „Автомагистрали“, за да се строи АМ „Хемус“. Извън тях има още половин милиард, които не бяха сложени отново в бюджета. И още половин милиард, който заедно обещахме на общините. Ето това са 3,9 милиарда, от които аз нямам участие в нито една стотинка, нито една процедура“, посочи още Гроздан Караджов.

Той каза още, че внушенията за кражба и за едва ли не корупция по негов адрес са нелепи. „Никога през живота си не съм докоснал една стотинка държавни пари, няма и да докосна“, категоричен бе Караджов.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама