Малък самолет вдигна тревога в България и още 3 държави

14:50, 09 юни 22 25 1889 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Малък самолет създаде тревога у 4 държави. Вчера около 19.09 ч. той е навлязъл във въздушното пространство на България. Самолетът е излетял от Унгария и е прелетял през Сърбия и Румъния без одобрен летателен план, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната. 

В унгарското въздушно пространство е бил съпровождан от унгарски изтребители, а в Румъния - от румънски и американски F-16, базирани в авиобаза Фетеш. Изтребителите са изпълнявали задачи по охрана на въздушното пространство и през цялото време са съпровождали самолета-нарушител.

При навлизането му в България при сложни хидро-метеорологични условия са задействани Военновъздушните сили. Установено е, че самолетът е кацнал в нашата страна и със съдействието на органите на МВР мястото на кацане е локализирано. 

Министър Заков: Самолетът не представлявал заплаха

Днес министърът на отбраната Драгомир Заков обяви, че в нито един момент самолетът не е бил заплаха за цивилна или военна инфраструктура в България. „Летеше на ниска височина с доста ниска скорост, тоест, труден за прихващане от изтребители по този начин, но беше следен през цялото време. Локализиран е къде е кацнал на територията на страната и в момента МВР извършва съответните действия за установяване на причините, увери той, цитиран от БНТ.

Самолетът е заредил с гориво във Видин, а е кацнал край Търговище

По-късно вътрешният министър Бойко Рашков обяви, че самолетът е заредил гориво във Видин и после е кацнал на частен плац между Търговище и Шумен. 

Причината през целия си полет машината да бъде ескортирана от военни самолети се наложила, защото пилотът не реагирал на запитванията по радиовръзката, както и на визуалните сигнали. 

МВР незабавно е разпоредило пълна проверка на всички места, на които може да кацне машината.

„Установено е, че самолетът е излетят от Литва, минал е през Полша и Словакия“, каза още министърът и отбеляза, че летателното средство е на 60 години, предаде БНР.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама