Откриха застрашен вид орхидея за пръв път от 120 години

19:20, 09 юни 22 / Любопитно 25 1845 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Във Върмонт, САЩ, е открит застрашен вид орхидея, чието наличие в щата не е потвърждавано от 1902 г., предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на местната Служба за риболов и дива природа.  

Ботаници от службата потвърждават, че популация на малка вихрова погония (Isotria medeoloides) е открита в защитен район на Уайнуски Вали Парк в окръг Читенден. За да защитят застрашените растения, служителите няма да разкрият точното им местонахождение.  

Пет от най-скъпите цветя в света

Откриването на жизнеспособна популация от застрашен вид, за който в нашия щат не е съобщавано повече от век, е поразително“, казва ботаникът Боб Поп.     

Малката вихрова погония е рядкост и по света. В миналото растението е срещано в източните щати и Онтарио. Популациите в Мейн и Ню Хемпшър виреят на места, частично огрявани от слънце, включително в горски покрайнини и сечища. Предишни търсения на вида във Върмонт са били неуспешни. 

За първи път за популацията съобщават двама местни учени миналото лято. Тази пролет те се връщат на мястото заедно с представители на Службата за риболов и дива природа, и потвърждават наличието на малка вихрова погония, която по това време цъфти. Следващата стъпка, която ще предприеме службата, е съвместно с Уайнуски Вали Парк да търси растението в близкия защитен район и да наблюдава популацията, за да се увери, че тя има най-добрата възможност да процъфтява във Върмонт, пише БТА.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама