Сандов не отстъпва: Отново спря работата на ТЕЦ „Марица 3“

15:10, 09 юни 22 25 1594 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Новото комплексно разрешително с по-високи изисквания към работата на ТЕЦ „Марица 3“ в Димитровград е подписано днес от министъра на околната среда и водите Борислав Сандов и затова централата ще остане затворена. Това написа вицепремиерът по климатични политики в страницата си във Facebook само ден, след като Върховният административен съд (ВАС) постанови централата да възобнови работата си.

Борислав Сандов уточни пред „Дневник“, че изпълнението на зададените днес по-високи екологични критерии към ТЕЦ Марица 3“ в Димитровград може да бъде установено само от регионалната екоинспекция на Хасково. Докато изискванията не бъдат изпълнени, топлоцентралата ще остане затворена. Ако тя възобнови работа, без да е изпълнила новите критерии, РИОСВ-Хасково ще наложи нова принудителна административна мярка, този път по новите условия, за които не се отнася вчерашното решение на съда.

Решение на по-долната инстанция (Административен съд-Хасково), подкрепи екоминистерството за предварителното изпълнение на административната мярка. Регионалният съд постанови, че накърняването на частни икономически интереси не може да се противопостави на обществения интерес от чиста и здравословна околна среда и опазване на чистотата на атмосферния въздух, и в частност осигуряване на безопасни условия за опазване на живота и здравето на гражданите.

Протест на ТЕЦ „Марица 3“ запуши София, Сандов обяви ремонта за имитационен

Вчера Върховният административен съд (ВАС) спря единствено предварителното изпълнение на принудителната административна мярка по предишното комплексно разрешително, но не и самата мярка. Съдебното решение обаче вече няма връзка с бъдещата работа на ТЕЦ „Марица 3“ в Димитровград по новите изисквания, защото е по друга процедура, уточнява вицепремиерът в публикацията си.

Вчерашното решение на ВАС постанови като по-висок обществен интерес заетостта на 200 души, работещи в централата. Доводът за затваряне на работата на ТЕЦ „Марица 3“ в Димитровград при старите по-ниски екологични изисквания беше превишаване на нормите за замърсяване на въздуха и опасност за общественото здраве, установени с редица актове и наказателни постановления въз основа на старите по-ниски стандарти в предходното комплексно разрешително на топлоцентралата.

Сандов: Шефът на РИОСВ-Хасково е бил заплашен, за да пусне ТЕЦ „Марица 3“

През май екоминистерството разясни, че преди принудителната административна мярка за спиране на дейността на ТЕЦ „Марица 3“ в Димитровград само за месец април са отчетени 5 критични прехвърляния на средночасовата норма за серен диоксид. Преди месец Съдът на ЕС осъди България за системно замърсяване на въздуха със серен диоксид.

Утвърденото днес ново комплексно разрешително задава по-високи от предходните норми за работата на централата и е разработено като завършек на дълга процедура. Изпълнението на новите, по-високи екологични изисквания, ще бъде преценявано от РИОСВ-Хасково. След приключване на конкурса за длъжност на директор на регионалната дирекция, за поста бе избрана досегашния изпълняващ длъжността Наталия Пачеманова. Именно тя наложи принудителната административна мярка за спиране на дейността на централата и по предишните еко изисквания, пише още „Дневник“.

Протест на енергетици срещу спирането ТЕЦ „Марица 3“

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 2
1 Тодор 16:56, 09 юни 22

Борето Сандов иска пари от ТЕЦ "Марица" 3, за да им съдейства за решаване на проблемите, то е ясно!

2 Вико 15:24, 10 юни 22

Сандето изобщо не е наясно със себе си хахаха

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама