Джо Байдън при Джими Кимъл: Малко смях и трудни въпроси

15:36, 09 юни 22 / Свят 25 1855 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Нямаше много смях по време на първото интервю на американския президент Джо Байдън в късно телевизионно шоу откакто встъпи в длъжност, предаде „Асошиейтед прес“.

Джими Кимъл, домакин на късното телевизионно предаване по телевизия Ей Би Си „Джими Кимъл на живо“ изрази разочарование от непреодолимите проблеми във Вашингтон и посъветва президента: „Мисля, че е време да започнете да крещите на хората“.

Байдън възрази на това и каза, че страната все още страда от последиците от пандемията. Той изтъкна: „никога през живота си не съм бил по-голям оптимист“.

Кимъл бързо го парира с въпрос: „Защо сте такъв оптимист? Няма смисъл!“.

Президентът обясни, че възлага надеждите си на младите хора, които са „най-добре образованото поколение в американската история, с най-малко предразсъдъци, което дава най-много от себе си“.

Това поколение ще промени всичко“, увери Байдън. „Просто трябва да сме категорични, че няма да се откажем“.

Интервюто на президента беше записано вчера следобед в Лос Анджелис. Байдън е на посещение в града във връзка с провеждането тази седмица на Срещата на високо равнище на Америките, на която присъстват лидерите на държави от цялото полукълбо.

Първата дама Джил Байдън беше сред публиката заедно с внучката на Байдън Наоми и годеника й.

Единственото предишно участие на президента в късно телевизионно шоу беше през декември, когато разговаря дистанционно с Джими Фалън във „Вечерното шоу“ по телевизия Ен Би Си, пише БТА. 

Кимъл започна интервюто с въпрос за контрола върху оръжията, като тръгна от неотдавнашната поредица от масови стрелби в страната. „Защо не сме направили нищо по въпроса?“ попита водещият. Байдън отговори, че „това не е Републиканската партия на баща Ви“ и обвини политическата опозиция, че прекалено много се страхува да направи нещо за оръжията, защото се страхува от предизвикателства на първичните избори.

Матю Макконъхи с разтърстваща реч в Белия дом

Кимъл притисна президента с въпрос дали би използвал укази, за да увеличи контрола върху оръжията и отбеляза, че бившият президент Доналд Тръмп „ги е раздавал като бонбони на Хелоуин“.

Макар че е предприел някои едностранни стъпки по отношение на огнестрелните оръжия, президентът каза, че няма интерес да излиза извън границите на правомощията си. „Не искам да подражавам на злоупотребата на Тръмп с конституцията и конституционните правомощия“, коментира Байдън.

Байдън призна, че е наясно, че някои хора смятат, че републиканците не играят по правилата и си задават въпроса „защо ние да го правим“. „И знаете ли какво?“, каза президентът. „Ако правим това, което те правят, нашата демокрация буквално ще бъде в опасност. Говоря сериозно“.

Кимъл отговори, че това е все едно да играеш на „Монополи“ с човек, който не спазва правилата и как тогава може да бъде постигнат някакъв напредък, ако правилата не се спазват. „Трябва да го изпратите в затвора“, пошегува се Байдън.

В друг момент от интервюто Кимъл посочи, че е разочарован от напредъка по въпросите на климатичните промени и абортите. „Вървим в обратна посока“, каза телевизионният водещ.

По-късно Кимъл изрази съпричастие с предизвикателствата пред Байдън, особено във връзка с предстоящото решение на Върховния съд, което се очаква да отмени предишното решение по делото „Роу срещу Уейд“, с което се легализира правото на аборт в цялата страна.

„Каква неблагодарна работа имате“, коментира Кимъл. „Радвам се, че я вършите“.

Байдън каза, че обмисля укази, които да помогнат за достъпа до аборт „В момента се занимаваме точно с това“, увери държавният глава, но каза, че най-добрите решения минават през законодателство и избори.

Ако съдът отмени решението по делото „Роу срещу Уейд“, каза Байдън, „това ще предизвика мини революция и избирателите ще гласуват за отстраняване от власт на много от тези хора“, предупреди Байдън.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама