Защо само в България демографията не е приоритет?

15:25, 10 юни 22 25 1409 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Защо само в България демографията не е приоритет? На този въпрос търсеха отговор гостите на националната дискусия „Демографията няма цена“. За първи път представители на изпълнителната и законодателна власт, бизнеса, държавни институции, работодателски организации, синдикати и експерти се събраха заедно в подкрепа на острата нужда от мерки за справяне с демографската криза, съобщиха от екипа на Bulgaria Wants You.

Дискусията се проведе с идеята да потърси решение на негативните демографски тенденции и беше последвана следобеда от кариерното изложение „Живот и кариера – защо в България?“. Организатори са ДНК, Economic.bg и Bulgaria Wants You, а целодневният форум се проведе под патронажа на вицепрезидента Илияна Йотова.

Бяха поставени на обществено обсъждане предложения за конкретни политики, които имат за цел преобръщане на негативните тенденции на прираста у нас. Основателят на ДНК Андрей Арнаудов представи 10 конкретни демографски мерки в няколко направления: данъчни облекчения, насърчаване на раждаемост и социални стимули, подобряване средата за отглеждане на деца, инвестиции и образование. „Събраните предложения са плод на многогодишен труд, изследвания и анализи на чужди практики в други държави“, коментира водещият.

Предложенията, представени в националната дискусия, могат да бъдат видени на сайта на Сдружението на Иван и Андрейwww.dnk-bg.com.


Снимка: Златан Денков

Вицепрезидентът Илияна Йотова откри националната дискусия, силно загрижена от липсата на конкретен национален план за действие срещу проблема: „Демографията страда от нещо много съществено и това е липсата на визия как да се пребори страната ни с катастрофалната ситуация в България. Липсата на конкретна политика за справяне с демографския проблем у нас е наистина опасна“.

Министърът на инoвaциитe и pacтeжa Дaниeл Лopep също изразни мнение, че са нужни спешни мерки за справяне с демографската криза. „Зa дa ce пpeвъpнe Бългapия в мaгнит, ĸoйтo пpивличa, вмecтo в cпoмeн, ĸoйтo oтблъcĸвa, дeмoгpaфcĸaтa пoлитиĸa тpябвa дa cтaнe пpиopитeт нe caмo нa пoлитичecĸa cилa или движeниe, a цeл нa цялaтa cтpaнa. Tpябвa дa ce пpeвъpнe в нeщo, ĸoeтo щe пpeминe избopнитe циĸли, ĸoaлициoннитe cпopaзyмeния, десетилетие cлeд десетилетие“, допълни той.

Изненадващо, на същото мнение се оказа и Пpeдceдaтeлят нa Koмиcиятa пo бюджeт и финaнcи Любoмиp Kapимaнcĸи: „Дoĸaтo ниe в пoлитиĸaта – зaĸoнoдaтeлнaтa или изпълнитeлнaтa влacт, нe ocъзнaeм, чe e нeoбxoдимo дa ocигypим инcтpyмeнтapиyм зa paзвитиe нa ДHK-тo нa вceĸи чoвeĸ в Бългapия, тoгaвa нямa дa мoжeм дa peшим пpoблeмa c дeмoгpaфиятa“.

В подкрепа на тези твърдения идва национално представителното социологическо изследване, изготвено от „Тренд“ по поръчка на ДНК. Социологът Димитър Ганев бе категоричен, че традиционно социалната проблематика, и по-точно нивото на доходи, доминира като най-сериозен проблем в България. „Близо 91% от българите го сочат като основна причина за емиграция. Едва 11% от българите са запознати с настоящите мерки и държавни документи за справяне с демографската криза. Най-сериозно одобрение среща предложението за увеличаване на детските надбавки – 83 %" коментира Димитър Ганев.

В деня на Националната дискусия „Демографията няма цена“, се проведе и кариерният форум „Живот и кариера - защо в България?“. В него взеха участие над 60 водещи компании, които търсеха своите нови служители сред посетителите. Много гости още по време на самия форум намериха бъдещите си работодатели. Целта на събитието е реално да мотивира присъстващите да се развиват кариерно у нас и да ги запознае с възможностите за работа, които компаниите в България предоставят. Форумът включваше и лекторски панел, в който на сцената президентът Росен Плевнелиев, журналистът Светослав Иванов, продуцентът Магърдич Халваджиян, музикантът Люси Дяковска и предприемачът Димитър Караиванов мотивираха младите хора да търсят своето бъдеще в България.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама