Ковачевски: Албания също е заложник на българското вето

10:16, 11 юни 22 / Свят 25 1737 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Република Северна Македония има ясна цел – старт на преговори с Европейския съюз. Ако и този път има вето, то ще бъде продължение на ветото на предишното българско правителство, но заложник на разширяването на ЕС, освен нашата страна, е съседната Албания. Това заяви премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски в интервю за „Ал Джазира“.

Той каза, че е знаел, че пътят към ЕС няма да е лесен и никога не се е обвързвал с дати, за да не подгрява ненужно очаквания в Северна Македония, за да няма и разочарования.

Петков и ЕС отрекоха, че ветото за Северна Македония се вдига

Попитан за твърденията на бившият президент на Северна Македония Бранко Цървенковски, че Договорът за приятелство с България не само не е затворил нито един въпрос, но е отворил кутията на Пандора, Ковачевски посочи, че оценява на Цървенковски заради опита му, но в случая мненията им не съвпадат. Договорът за приятелство с България е основата за решаване на проблемите с България. Съществуването на историческа комисия не е нещо ново, ние имаме такива историческа комисия и с Гърция, но в нейната работа няма проблем, защото историците не се занимават с политика, а водят исторически дебат. Ако българската историческа комисия не политизира работата си, а работи по темите от миналото, няма да има големи проблеми. Трябва да намерим решения с България, които да запазят достойнството на хората и институциите в двете държави“, каза Ковачевски, цитиран от БТА.

Натискът България да премахне ветото над Северна Македония се засилва

По думите му Северна Македония е изпълнила всички условия за започване на преговори, което е потвърдено от четири последователни положителни доклада на Европейската комисия.

Нашето законодателство е хармонизирано над 45% с европейското. Ако погледнем анализа на страните, които от 10 години преговарят с ЕС много ясно ще се види, че в някои глави Северна Македония е по-напреднала от тях, а ние все още не сме започнали преговори. Имаме напълно хармонизирана с ЕС външна политика и от тази гледна точка решението зависи само от страните членки на ЕС и правителството на България“, отбеляза Ковачевски.

Днес в България пристига на посещение германският канцлер Олаф Шолц. Визитата му е част от балканската обиколка, включваща още Косово, Сърбия, Гърция и Северна Македония. Целта е да се намери разрешение на споровете между двете страни до края на юни, когато изтича френското ротационно председателство на ЕС, но такова засега не се очертава. Още повече, че темата бе използвана от „Има такъв народ“, за да напусне управляващата коалиция.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама