Разнобой в ИТН: Искали ли са от партията договорът с „Газпром“ да се удължи?

19:25, 11 юни 22 / Политика 25 1845 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Броени дни след напускането на „Има такъв народ“ от коалицията се стигна до разнобой и в екипа на самата партия в енергийното министерство.

Причината - зам.-министърът Пламен Данаилов обясни в интервю за „Euronews Bulgaria“, че ИТН са били против решението на кабинета да не се плаща в рубли на „Газпром“, което доведе до едностранното спиране на доставките на природен газ в края на април. Той твърди, че от партията са искали продължаване на договора с руската енергийна компания, докато се намери сигурен източник на доставки. По думите на Данаилов тяхната идея срещнала отказ от страна на вицепремиера Асен Василев и това е сред причините за разрива в отношенията между кабинета и министерството на енергетиката.

 Решението „Булгаргаз“ да спре да плаща на „Газпром“ беше на Министерски съвет и Министерство на енергетиката се съобрази. Нашето разбиране в министерството е по-умерено, разбира се, не е добре да си зависим от един доставчик, но първо трябва да мислим за българската индустрия. Тогава не казахме, че Министерството на енергетиката е на друго мнение, опитвайки се да запазим единно говорене", обясни той и се оплака, че Асен Василев много се е месил в работата на екипа в енергийното министерствоМинистър Василев праща разни хора да контролират дружествата под шапката на БЕХ. Праща ги не с нарочна заповед, а просто с командировъчно. Те са, разбира се, добре дошли, но като не е ясно какво правят и защо го правят“, каза още той. 

Данаилов коментира още, че цената на газа, който ползваме в България, е по-висока от средната в ЕС. Зам.-миистърът се застъпи и за това България „да изпрати покана до „Газпром“ да се продължат доставките на природен газ“, като направи уговорката, че трябва да се проучат условията, които руската страна ще постави.

Mалко по-късно в официално съобщение на министерството бе посочено, че причината за оставката на министър Александър Николов е политическото решение на партията.

Николов обяви, че твърденията за „Газпром“ на заместника му са спекулации. „Всички медийни интерпретации, включващи енергийна политика, особено такава в сферата на търговия, транзит и доставки на природен газ, са чиста проба спекулации“. Той изтъкна, че не е упълномощавал нито един от заместниците си „да тълкува по свое усмотрение отношенията ни с „Газпром“. 

Както многократно е подчертавано „Булгаргаз“ е в активен, съществуващ договор с „Газпромекспорт“. Същият е в едностранно неизпълнение, докато българската страна спазва всички търговски, правни и регулационни изисквания. Министерство на енергетиката изрично подчертава, че след този период усилията на целия екип, както на „Български енергиен холдинг“ и прилежащите дружества, са да се изпълняват стриктно газовите заявки, на база дългосрочни, предвидими и устойчиви партньорски отношения. В унисон с водената политика на правителствено ниво са проведени множество срещи, с цел ефективно реализиране на диверсификация и значително намаляване на зависимостта от който и да е конкретен доставчик на горива“, подчертава той.  

Министърът твърди, че няма решение на партия ИТН в обратна посока и действията и усилията са били изцяло в синхрон с политиката на правителството. „Цялостната политика на партия ИТН в енергийната сфера е с цел запазване на обществен интерес, ясна стратегическа евроатлантическа посока и минимизиране в максимален мащаб рисковете и негативните ефекти по време на тежък геополитически конфликт“, заключва той.

От министерството потвърждават, че Николов ще подаде оставка в понеделник като останалите министри от Има такъв народ и така опровергават някои информации, че е възможно той да продължи да изпълнява задълженията си, тъй като работи добре с водещата партия в коалицията Продължаваме промяната“.

България вече никога няма да преговаря с „Газпром“

Припомняме, че Русия спря да доставя природен газ на България през април, след като президентът Владимир Путин едностранно промени правилата, по които горивото трябва да се плаща. Правителството, с активното участие и на енергийния министър Александър Николов, уговори алтернативни доставки, включително и на втечнен газ от САЩ. Страната разчита и на количества природен газ от Азербайджан.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 21:00, 11 юни 22

ИТН играе за Мафията. Прости чалгари, занимавате на боклука.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама