Дончев: Дошъл е моментът за вот на недоверие

20:47, 11 юни 22 / Политика 25 1411 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Дошъл е моментът за вот на недоверие. Животът на този кабинет не бива да бъде удължаван изкуствено. Това обяви депутатът от ГЕРБ и бивш вицепремиер Томислав Дончев в ефира на БНТ. 

Той намекна, че от партията може да инициират вот на недоверия към правителството след гласуването на актуализацията на бюджета. „Кога точно и как ще се случи, ще ви информираме своевременно“, изтъкна Дончев. Оттук нататък дните на това правителство са преброени. Ако участващите партии мислят за самосъхранение, животът му трябва да приключи по-бързо“, смята депутатът.

Коментарът му идва броени дни, след като от ГЕРБ обявиха, че няма да искат вот на недоверие, но посъветваха Кирил Петков да поиска вот на доверие. В същото време от партията нееднократно обявиха, че се готвят за избори. 

Няма политическа логика да им дадем 12 депутати“, категоричен е Дончев, относно заявката на Петков, че ще търси подкрепата на 12 депутата, за да има мнозинство в парламента. По думите му т. нар. експертни или програмни кабинети много често галят ушите на хората, но практиката обичайно е различна. Основният проблем е кой подкрепя такъв кабинет и кой ще носи отговорност за него. Откъде ще намерим такива политически стерилизирани фигури, заяви Дончев.

Той посочи, че ГЕРБ ще спази разпоредбите на Конституцията, ако им бъде връчен мандат, но особени шансове за сформиране на кабинет, не вижда. Дончев е на мнение и че не е редно вторият да прави правителство. Според него ГЕРБ не е събаряла правителството, а то се е самоубило. „За мен, за съжаление, може би се отива към избори, смята той. 

Съдбата на бюджета

Сумите, които се твърди, че са изплатени като помощи за бизнеса, не са тези“, заяви депутатът от ГЕРБ като се аргументира с това, че има разминаване в сумите, посочени от министерството на енергетиката в отговор на въпрос на депутата Делян Добрев. Той подчерта, че помощите за бизнеса категорично са били недостатъчни като размер и за съжаление, драстично закъснели.

Съдбата на бюджета е абсолютно неизвестна. Гледайки отношенията в коалицията има всички рискове той да не събере достатъчно мнозинство и да не бъде гласувана актуализацията. При всички случаи, липсата на актуализация е лоша новина“, обясни Дончев.

„Не трябваше да се предприема тази авантюра с пенсиите“, смята той. По-високият размер на пенсиите се покрива с очакване на постъпления от Националния план за устойчивост. Ако допуснем, че това е възможно, през 2023 г. проектите от плана трябва да се изпълняват с пари от бюджета“, допълни Дончев. С подобна бюджетна политика аз не знам дали през 2023 г. пенсионерите ще могат да получават пенсии“, подчерта той.

Законопроектът за КПКОНПИ

Дончев коментира и законопроектът за КПКОНПИ.Притеснява ме повече това отвъд закона - намерението за какво да се ползва този орган. Това, което чувам като анонс от премиера Петков е, че той има нужда от още един инструмент за политически репресии“, каза още Дончев.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 2
1 Анонимен 20:58, 11 юни 22

ГЕРБ сте Мафия. Крадци и бандити. Цървули прости.

2 Анонимен 09:58, 12 юни 22

Те не са прости завършили са училище за бавно развиващи се

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама