Пожар в химически завод след бомбардировки в Северодонецк

09:21, 12 юни 22 25 1433 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Руският артилерийски обстрел е причинил огромен пожар в химически завод в Северодонецк, съобщава областният управител Серхий Хайдай, цитиран от Би Би Си.

През последните дни стратегически важният град е арена на ожесточени сражения между украинските и руските сили. Хайдай е съобщил пред украинската телевизия, че пожарът е възникнал в събота, а пламъците лумнали след изтичането на десетки тонове масло от радиатори в завод „Азот“.

През последните дни предприятието се оказа в центъра на боевете. Поне 800 цивилни използват като убежище завода, където се укриват от въздушни нападения, съобщават украински източници. Някои от анализаторите виждат в случващото се в „Азот“ повторение на ситуацията в „Азовстал“ в Мариупол. Той, обаче, не е обкръжен от руските въоръжени сили, както се случи с металургичния комбинат, пише bTV. 

Украинският управител на Луганска област съобщава, че в момента по-голямата част от Северодонецк е в руски ръце. Според Хайдай макар „ситуацията да е трудна, тя е под контрол“. По думите му „украинските сили печелят уличните сражения, но руската артилерия разрушава всички сгради етаж по етаж“.

В поредното си видеообръщение тази нощ президентът Володомир Зеленски каза, че, докато ожесточените улични битки в Северодонецк продължават, украинската армия постепенно освобождава територия на запад в областта  Херсон и има известни успехи в Запорожие“.

Досега са загинали общо около 32 000 руснаци и за какво? Какво ви донесе това?! Никой не може да каже колко дълго ще продължи това погубване на руски души! Но ние трябва да направим всичко по силите си, за да накараме окупаторите да съжаляват за онова, което са сторили“, изтъкна той, цитиран от БНР.

Фон дер Лайен обеща в Киев позиция за присъединяването до седмица

Междувременно председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изненадващо посети вчера Киев. Там тя обяви, че становището на Брюксел относно желанието на Украйна да се присъедини към ЕС ще е готово в края на следващата седмица

На съвместна пресконференция с украинския президент Володимир Зеленски, председателят каза, че това би било само предварителна стъпка в един продължителен процес. Всичките 27 страни членки на съюза трябва да изразят съгласие за предоставянето на кандидатски статут на Украйна, след което ще има пространни преговори по реформите, които страната трябва да извърши, преди да бъде приета в блока.

По време на това свое второ посещение в Киев след началото на руското нашествие на 24 февруари Фон дер Лайен напомни на Зеленски, че въпреки напредъка на Украйна по административните реформи и в други сфери, има все още много работа. Тя посочи изрично необходимостта от продължаване на борбата с корупцията, предаде „Ройтерс“, цитиран от БТА.

На свой ред Зеленски каза, че положителен отговор от страна на Брюксел би бил исторически момент за Европа, допълни ДПА. „Положителен отговор от ЕС на заявката на Украйна за членство ще бъде и положителен отговор на въпроса дали европейският проект има бъдеще“, заяви той. По думите му украинският народ вече е внесъл „голям принос в защитата на общата свобода“.

Президентът на Украйна благодари за приетия наскоро шести пакет от санкции на ЕС срещу Русия, като отбеляза, че войната продължава, така че ще е нужен седми пакет, който да е още по-силен“. Според него този пакет трябва да обхване всички руски чиновници и съдии, които действат в подкрепа на войната, както и всички руски банки, без изключение.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама