„Реформа няма - има имитация“: Полицаи и надзиратели поискаха по-високи заплати

13:44, 12 юни 22 25 1497 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Полицаи и надзиратели в затворите в страната от двата най-големи синдикати в сектор „Сигурност“ -  Синдикатът на служителите в затворите (ССЗБ) и Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР), излязоха на национален протест с искане за по-добри заплати и условия на работа. Те настояват за поне 25 на сто увеличение на възнагражденията им.

Обявената от тях причина за недоволството е и „липсата на яснота в политиката по доходите в сектора и започналите фрагментарни структурни промени без отчитане на бележките и предложенията ни“. От синдикатите настояват за реална реформа и по-високо възнаграждение и защото въпреки провелите се срещи, „не са получили задоволителен отговор от управляващата коалиция“.

Точно в 12.00 ч. надзирателите се събраха пред сградата на министерството на правосъдието. „Реформа няма. Има имитация“, „Реформа, ама „без реформа“, „Промяна, ама още от същото“, „Само едно е сигурно в сектор Сигурност - несигурността“, „С обещания затвори не се пазят“ , пишеше на плакатите, които те издигнаха на протеста.

Протестиращите полицаи имаха среща пред централата на МВР в 13 ч. Двата протеста се събират пред министерство на финансите, след което правят шествие, което приключва пред Народното събрание, пише „Сега“.

Управителните съвети на двете организации се обърнаха публично към министър- председателя, министъра на финансите, министъра на вътрешните работи и министъра на правосъдието с покана да присъстват на протеста и по този начин да уважат протестиращите и да представят публично визията си за изпълнение на заявените социално-икономически искания и стратегията си за реформи в сектора. С присъствието си ще имат и възможност да чуят без посредници мнението и притесненията на протестиращите служители и усетят от първо лице енергията и недоволството на всички тях, написаха синдикатите.

Преди дни от СФСМВР обявиха, че в момента промените в МВР се извършват без съгласуване със синдикатите. Като пример по-рано бе посочен проектът за отделяне на пожарната и тел. 112 в отделна агенция. В началото на юни синдикатите проведоха кратки протести пред сгради на районни полицейски управления на МВР в страната.

От своя страна, политическото ръководство на МВР заяви, че застава зад исканията за по-високи заплати на полицаите, но обяви, че това може да стане само с актуализацията на бюджета.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама