Река излезе от коритото си и помете четири моста

14:18, 12 юни 22 25 1532 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Проливните дъждове през последните дни продължават да причиняват бедствия на различни места в страната. Частично бедствено положение беше обявено в община Вършец, в община Руен, в Криводолското село Ракево, както и в град Враца. Проходът „Петрохан“ остана затворен заради свлачища, паднали дървета и прокопан асфалт. 

Враца обяви частично бедствено положение заради пороите

Две села пострадаха в Община Руен. В село Снежа проливният дъжд активира 3 свлачища, две от които на общинския път за Заимчево. Движението оттам за автобуси и тежкотоварни автомобили не е препоръчително. Лека кола пък е отнесена от придошлата река Казан дере, която минава през село Речица, съобщи кметът Исмаил Осман. Придошлата вълна я е влачила 200 метра надолу по реката. 

Има много материални щети по инфраструктурата на селата, но се радваме, че няма жертви“, коментира Осман. Наводнени са и приземните етажи на 2 къщи в Речица. За овладяването на свлачищата Община Руен ще иска финансиране от държавата, предаде БНР.

В пострадалите села няма измервателни уреди, които да отчетат колко дъжд е паднал, но проливната вълна е минала през селата Дропла, Ясеново, Речица и Снежа. 

Вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството в оставка Гроздан Караджов провери разчистването на прохода Петрохан, предаде БГНЕС. Дейностите по разчистване на републиканския път са в ход, но проходът все още е затворен. „На място сме с екипите на АПИ и фирмите, които поддържат тази област. Основната причина за бедствената ситуация е запушване на водосток - преминаване на малка река, която е подкопала пътя. Дефакто става дума за бедствено-аварийно положение. Пътят в този си вид е неизползваем, категоричен е регионалният министър, цитиран от Нова телевизия.

Не прибирайте чадърите: Остава облачно и дъждовно

Караджов не се ангажира с точно време, което ще отнеме възстановяването на щетите. „Но като възстановяване, това, което планираме, за да не се затвори изцяло пътя за дълго време – ще изместим самото платно колкото е възможно по-навътре странично в прохода, за да бъде проходим. След това ще започнат укрепителните дейности. Първо обаче трябва да спрем водата, за да не тече върху пътя, каза той.

Вицепремиерът ще настоява пред Министерския съвет да отпусне средства за възстановяването на Вършец.

Наводнения, затворени булеварди и закъсали автомобили 

Положението във Вършец стана критично, след като река Ботуня разруши част от корекцията си и заля отделни квартали. Реката отнесе четири моста, използвани за преминаване от кварталите към центнъра на града. Калната вода завлече и камион. Наводнени са къщи в квартал „Заножене“ и в село Горно Озирово. Засега основният мост в парка, който е бетонен, удържа на стихията. За последните 10 часа във Вършец са паднали 130 литра на квадратен метър. Дъждът в късния следобед е спрял.

В частично бедствено положение е и Враца. Основни булеварди потънаха под вода. В по-ниските части на пътните платна се събира вода и шахтите не могат да я поемат. По улиците на града има закъсали автомобили, няма пострадали хора. Някои от основните подлези са блокирани и през тях движението е невъзможно. На място работят екипи на пожарната и общинското предприятие БКС, които отводняват критични места, пише bTV. 

Проблеми има и в Смолянско. Река Малка Арда излезе от коритото си и наводни къща в село Малка Арда в смолянската община Баните след обилни дъждове в продължение на 20 часа. От община Баните многократно са подавали искания до Междуведомствената комисия по бедствия и аварии за финансиране на подпорна стена, която да ограничи водата, но от там няма никакъв отговор, разказа кметът на Баните Павлин Белчев пред БНР. 

В Смолянско има риск за пътя Девин-Смолян, който е компрометиран на много места. Критично е и във Вършец. Преля и река Ботуня, разрушавайки моста не селото.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама