Пчели помагат на психично болни

19:15, 13 юни 22 / Любопитно 25 1675 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

На склона на хълм с изглед към кристално сините води на гръцкия остров Лерос малка група работници в защитни облекла се занимават с опушване на пчелни кошери. Но това не са обикновени пчелари - някои от тях са пациенти от близката психиатрична болница, участващи в двугодишен проект, съчетаващ терапия с професионална реализация.

Социалният кооператив в Лерос, който се помещава в бивша казарма, известна като „Имението Казерма”, е първият по рода си в Гърция. „Кооперативът има за цел да интегрира социално и професионално лицата с психосоциални проблеми“, казва ръководителят на проекта и трудотерапевт Андреас Георгиу. „Чрез програмата те придобиват самоуважение и самочувствие“.

В полетата на имението пациентите се грижат за пчелите и отглеждат висококачествената им храна - лавандула, риган и други ароматни билки. „Това е рай за пчелите“, казва Георгиу.

Съд постанови, че пчелите били риби

В Лепида, на юг от пристанището, служителите опаковат и етикетират меда, а билките се сушат в специални помещения в психиатричната болница. След това продукцията от имението се продава на различни места на острова.

Обичам това, което правя тук, това е истинско облекчение за душата ми“, казва Артемис, пациент на 60 години, докато запечатва буркани с мед. „Опитваме се да бъдем колкото се може по-близо до традициите си тук“.

В кооператива на Лерос работят 13 наемни работници, които са под надзора на специалисти пчелари, в допълнение към екип от медицински сестри и трудотерапевти от психиатричната болница на острова.

Някои пациенти живеят в лечебното заведение, но на голяма част от тях е разрешено да живеят в апартаменти на острова с цел по-добра интеграция в обществото, пише БГНЕС.

Няколко души вече са успели да се възстановят напълно благодарение на кооператива и пчеларството, казва Георгиу.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама