Папа Франциск: Войната в Украйна може би е била провокирана

12:28, 14 юни 22 25 1551 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Папа Франциск отправи нова серия нападки към Русия заради действията ѝ в Украйна, като заяви, че нейните войски са били брутални, жестоки и свирепи, и същевременно похвали „смелостта“ на украинците в борбата им за оцеляване.

Но по време на разговора, проведен миналия месец с редакторите на йезуитските медии, чийто текст беше публикуван днес, той заяви също така, че ситуацията не е черно-бяла и че войната „може би е била провокирана по някакъв начин“, пише БГНЕС.

„Макар да осъждаме свирепостта и жестокостта на руските войски, не трябва да забравяме истинските проблеми, ако искаме те да бъдат решени“, каза Франциск, като включи оръжейната индустрия сред факторите, които стимулират войната.

„Вярно е, че руснаците смятаха, че всичко ще приключи за една седмица. Но те объркаха сметките. Сблъскаха се със смел народ, народ, който се бори да оцелее и който има история на борбата си“, каза той в стенограмата на разговора, публикувана от йезуитското списание „Civilta Cattolica“.

„Това ни трогва: да видим такъв героизъм. Наистина бих искал да подчертая това - героизма на украинския народ. Това, което се случва пред очите ни, е световна война, глобални интереси, продажба на оръжия и геополитическо присвояване, които измъчват един героичен народ“, каза той.

Папа Франциск заяви, че няколко месеца преди президентът Владимир Путин да изпрати силите си в Украйна, понтифът се е срещнал с държавния глава, който е изразил загриженост, че НАТО „лае пред портите на Русия“ по начин, който може да доведе до война.

Папата осъди жестокостта на войната в месата си за Великден

„Ние не виждаме цялата драма, която се развива зад тази война, която може би по някакъв начин беше или провокирана, или не беше предотвратена“, каза той.

Задавайки си риторичен въпрос дали това го прави „пропутински настроен“, той каза: „Не, не съм. Би било опростенческо и погрешно да се каже такова нещо“.

Русия нарича действията си в Украйна „специална операция“ за разоръжаване на Украйна и за защита от фашисти - характеристика, която преди това беше критикувана от Франциск. Украйна и Западът твърдят, че обвинението във фашизъм е неоснователно и че войната е непровокиран акт на агресия, съобщава Ройтерс.

В коментарите си Франциск отбеляза и „чудовищното“ използване на чеченски и сирийски наемници от Русия в Украйна.

Папата се отказа от среща с руския патриарх

Папата заяви, че се надява да се срещне с руския патриарх Кирил по време на междурелигиозно събитие в Казахстан през септември. Двамата трябваше да се срещнат в Йерусалим през юни, но това пътуване беше отменено заради войната.

Кирил, който е близък до Путин, подкрепи войната в Украйна. Миналия месец Франциск заяви, че Кирил не може да стане „момчето за олтара на Путин“, което предизвика протест от страна на Руската православна църква. В разговора с йезуитите Франциск каза, че по време на видеоразговор през март е казал на Кирил: „Братко, ние не сме духовници на държавата, ние сме пастири на народа“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама