ГЕРБ внася вот на недоверие срещу кабинета

19:14, 14 юни 22 / Политика 25 1875 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

ГЕРБ внасят вот на недоверие към правителството. Това каза Томислав Дончев на брифинг на партията.

На тази мъка трябва да се сложи край. Тази глава от българската политика ще е позорна. Единственото, което можем да направим, е да е кратка“, допълни Дончев. По думите му кабинетът „Петков“ е претърпял провал и прогнозите на експертите били, че в продължение на 1-2 години българите ще го усещат по джоба си. 

По думите на Делян Добрев в България има галопираща инфлация, но тя не се дължи на войната. „В държави, далеч по-засегнати от България, инфлацията е два пъти по-ниска от тази у нас”, подчерта бившият икономически министър. Той обясни част от инфлацията с „некадърността на това правителство” и малките компенсации, които бяха предвидени за бизнеса.

„Смятаме, че вотът на недоверие е възможност за стабилизация на политическата система и възможност за отклик на всички предизвикателства, пред които се намира страната ни. Това, което виждаме през последните дни, е абсолютно недопустимо, вредно и пагубно за българския политически живот. Това е основната причина да спрем да изчакваме политическата система сама да преодолее слабостите си и да внесем този вот на недоверие, който, надявам се, всички разумни и мислещи в перспектива депутати ще подкрепят, когато бъде разгледан в пленарна зала”, каза Тома Биков, цитиран от Нова телевизия.

„Мотивите са подготвени, подписите са събрани, вотът ще се внесе утре”, каза председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова. Тя допълни, че ще бъдат поканени на консултации всички парламентарни групи, като се започне от най-малката - тази на „Възраждане”.

По Конституция за внасяне на вот на недоверие са необходими подписите на поне една пета от народните представители - 48. ГЕРБ, чиято парламентарна група наброява 59 души, безпроблемно ще ги осигури.

За приемането на вота обаче са необходими 121 гласа, което означава, че бившите управляващи ще трябва да намерят още 62 гласа. За събирането им ще са нужни всички групи извън управляващата коалиция - 34 от ДПС, 20 от „Има такъв народ” (след вчерашното напускане на петима депутати), 13 от „Възраждане”. Четирите групи имат общо 126 гласа, пише „Дневник”.

На въпрос, дали може депутати от ГЕРБ да подкрепят правителството, както се очаква на направят отделилите се народни представители от „Има такъв народ”, Десислава Атанасова обяви, че предатели няма има.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 20:59, 14 юни 22

.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама