ПП смята лесно да обори вота на недоверие

08:34, 15 юни 22 / Политика 25 1561 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

За нас това предизвикателство (б.р. внасянето на вот на недоверие към правителството от ГЕРБ) не е неочаквано и не е нещо, което променя начина, по който ще процедираме в следващите седмици и месеци. Това заяви председателят на ПГ на „Продължаваме промяната“ Андрей Гюров.

Снощи от партията на Бойко Борисов обявиха, че ще внесат вот на недоверие към правителството. Предстои документът да бъде внесен в деловодството на Народното събрание.

Този вот на недоверие се оказва изключително лесен за нас за оборване. Както видяхте, че темата за Северна Македония се оказа димна завеса, същото е и с повдигането на темата за икономическата и финансовата политика на правителството“, добави той.

По думите му ще бъде изключително опасно между първо и второ четене да се вкарват допълнителни мерки. „Обръщаме се към всички народни представители, защото не ги разглеждаме като веществени доказателства или предмети, като неща, които могат да се внасят или изнасят като от банкова сметка. Ние мислим, че всеки народен представител, който е избран в това НС, е положил клетва да се води от интересите на държавата и на народа, а не да изпълнява поръчки от диванчето“, заяви още Гюров, цитиран от bTV.

Христо Иванов от „Демократична България“ попита: „Искаме ли да хвърлим страната в хаос или търсим решения“. Това е изборът, подчерта той. „Всичко е възможно в момента, виждаме абсолютен разгул на безотговорността и популизма. Всичко е хвърлено през прозореца в момента и се надявам на отрезвяване“, посочи още Иванов.

Според него темата за РС Македония е измислена постановка. „Има ясен конституционен текст, който казва, че външната политика на България се води в Министерски съвет, а той се ръководи от премиера. Ако е имало двойна политика, това означава, че министър Генчовска трябва веднага да си подаде оставката, защото е имала различна политика от тази на премиера“, заяви той, цитиран от БГНЕС.

ГЕРБ ще търси подкрепа от всички

Ще разговаряме с всички партии – опозиционни и управляващи. Ще говорим с „Има такъв народ“, „Демократична България“ и БСП, защото те рискуват да потънат с това управление. Това каза Тома Биков от ГЕРБ.

Очаквам ДПС и „Възраждане“ да подкрепят този вот на недоверие. Нас ни е грижа за българската политическа система. Аз като казвам, че има риск от разпад на системата, не го казвам, за да драматизирам“, каза Биков. Според него дори и да има нови избори, спасяването на българската политическа криза е по-важно.

Йордан Цонев от ДПС заяви, че има основание за вот на недоверие във всички възможни сфери, включително и в моралната. „Днес ще се запознаем с мотивите, ще участваме в консултациите, но решението ни няма да ви изненада“, добави той.

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов пък подчерта, че цялата парламентарна група на партията вече се е подписала под искането.

Станислав Балабанов пък заяви, че „Има такъв народ“ ще направи всичко възможно „тези хора да спрат да управляват“. „Вотът на недоверие е една административна процедура, която така или иначе трябва да се случи в това Народно събрание“, посочи той.

Проф. Маринов: ГЕРБ избърза с внасянето на вота на недоверие

Според председателя на Стратегическия съвет при президента Румен Радев проф. Александър Маринов ГЕРБ са избързали с внасянето на вота на недоверие към правителството. „Съчетаването на вот на недоверие с внесено предложение за актуализиране на бюджета е доста сложна комбинация“, добави той.

Според проф. Маринов партийно-политическата ни система отдавна е в състояние на разпад. „Това, което преживяваме сега, е логическа последица от тези процеси, които текат години наред. От една страна, партиите не са способни да управляват, както трябва, от друга страна, се ползват с изключително ниско доверие на гражданите“, добави той.

Според проф. Маринов единственото, което може да помогне на управляващите, е да започнат да вършат работа и тогава оцеляването ще дойде от само себе си.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 09:07, 15 юни 22

ГЕРБ и ДПС трябва да отидат на бунището на историята. Токсични и мафиотски образования, заедно със сценаристите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама