„Три стълба за 2 млн. лв.“: Асен Василев откри незаконни строежи за общо 2,5 млрд. лв.

16:51, 15 юни 22 / Политика 25 1880 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Проверка на министерството на финансите (МФ) и министерството на регионалното развитие (МРРБ) откри незаконни строежи на стойност 2,5 милиарда лева при прегледа на договорите на АПИ от 2018 г. до 2021 г. Това съобщи в сряда министър-председателят Кирил Петков, предаде „Свободна Европа“.

По думите му тези пари е трябвало да бъдат платени през увеличението на бюджета, което беше изискано от регионалното министерство. Негов министър е Гроздан Караджов, излъчен от „Има такъв народ“, който сега е в оставка. Правителството отказа да ги даде на ведомството. След това Слави Трифонов обяви, че изтегля министрите на ИТН от управляващата коалиция, а Караджов подаде оставка.

Проверката на държавните договори показва, че „голяма част от строежите“, за които МРРБ е поискало допълнителен бюджет, са незаконни, каза премиерът.

Шест метра водосточна тръба струва 1 млн. лева за данъкоплатците на Република България. Три стълба струват 2 млн. лева. С този тип примери се събират в 2,5 млрд. лв. незаконни строежи“, даде пример Петков. „Това е новината на деня. Именно затова сега се обсъжда темата Северна Македония”, категоричен бе премиерът.

Всичко е нагласено, за да се обслужат нечии интереси

Докладът ще бъде предаден на прокуратурата, обяви финансовият министър Асен Василев, който даде подробности от проверката. Той разказа за случаи за завишени цени в договорите и намекна за облагодетелствани фирми, за будещи съмнения срокове между проектиране и възлагане на строителство, за незаконни строежи по смисъла на закона или прикрито строителство.

„Всичко е било нагласено, за да се обслужат нечии интереси. В това има умисъл”, категоричен е вицепремиерът. По случая ще бъдат сезирани още ДНСК и парламентът.

Реално нарушението на закона за обществените поръчки се дължи изцяло на прикрито строителство. От 3 милиарда и 400 милиона лева - 1 милиард са текущ ремонт и поддръжка, 2 милиарда и 462 милиона лева са прикрито строителство, добави той. 

Караджов: Петков продължава да лъже

Въпреки че Петков не спомена името на регионалния министър по време на изявлението си, той даде пресконференция в отговор на премиера един час по-късно. Караджов нарече твърденията му „лъжи“ и каза, че премиерът и финансовият министър са се провалили с изготвянето на този доклад.

Кирил Петков продължава да лъже за парите за пътищата, обяви на свой ред Караджов. Той изцяло обърна твърденията в скандала, че е искал парите за пътищата да бъдат платени без проверка.

„Кирил Петков и „Продължаваме лъжата“ следват съветите на Гьобелс. Историята е показала, че лъжата винаги си остава лъжа“, каза Караджов, цитиран от bTV.

Според него след като премиерът и Асен Василев разбрали, че МРРБ се готви да даде пресконференция, започнали „панически да изпращат имейли на членовете на междуведомствената група“ да подписват доклада.

„Това, че договорите за 2,4 млрд. лв. не са законни строежи по смисъла на закона – това е вярно, аз съм го казвал многократно“, каза Караджов. Той уточни, че те са незаконни, защото към момента на започване на строителството не са имали всички разрешения за строеж.

Тази комисия не казва тези договори да се развалят за тези строежи, да се обявяват за незаконни. Тази комисия казва да се приемат законодателни промени, за да се направят тези строежи търпими“, уточнява Караджов. Относно по-сериозната задача на междуведомствената комисия – да установи какви пари да бъдат платени към фирмите, Караджов коментира, че експертите отказват да се произнесат и искат сформирането на нова комисия, която да остойности ремонтите.

„Кой ме накара да отпусна тези пари и да минат без контрол към фирмите? Казва се Кирил Петков“, каза Караджов. Той разказа, че в първоначалния документ предлагал дори първите 656 млн. лв. да бъдат контролирани, но това било „задраскано лично от Лена Бориславова“, защото „премиерът се срещнал с пътните фирми и им бил обещал плащания веднага“.

Относно изнесената информация за скъпоструващи стълбове и водосточни тръби, Караджов ги нарече фантазия и каза, че такова нещо в доклада няма.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама