„София прайд“ и „Шествие на семейството“ в един ден

17:06, 18 юни 22 / София 25 1806 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

И тази година в София в един и същи ден ще се проведат две противоположни шествия - „София прайд“ и „Шествие на семейството“.

„Горди да бъдем“

С концерт започна 15-тия юбилеен София прайд 2022. Той се провежда пред Паметника на Съветската армия, откъдето по-късно - към 19.30 часа, ще тръгне шествието по централни столични булеварди.

Тази година инициативата в подкрепа на човешките права в България е под мотото „Горди да бъдем“.  „София прайд“ ще е в подкрепа и на „Киев прайд“. Част от събитията ще са с цел събиране на средства за хората в Украйна.

„София прайд“ – традиционното шествие в подкрепа на ЛГБТИ общността (лесбийки, гей, бисексуални, транс и интерсекс хора) се провежда за първи път през 2008 г., 38 години след първия парад на гордостта, който се случва на 28 юни 1970 година в Ню Йорк. Прайд шествията и до днес остават един от най-важните инструменти на ЛГБТИ общността да направи себе си по-видима и да постави на дневен ред проблемите, с които се сблъсква, съобщават организаторите.

 

„Месец на семейството“

 

Сдружение РОД Интернешънъл и Младежки Консервативен Клуб пък поставиха началото на международната инициатива „Месец на семейството” Чрез различни инициативи в цяла България те цял месец честват традиционното християнско семейство.

 

На площад „Света Неделя“ ще се проведе и шествие. „С него ще дадем и своята категорична заявка срещу приетата Европейска стратегия за детето, в която родителите са дискриминирани, а детето е под ударите на новите „прогресивни“ идеологии“, заявяват организаторите.

„Организирахме шествието за семейството, тъй като всяко политическо движение трябва да има две страни, съответно и всяко едно обществено движение. В България вече 15-16 години София е превзета от едната стана всеки юни“, каза съорганизаторът Кристиян Шкварек.

Както всяка година, така и сега от „Светия Синод“ излязоха с изявление против провеждането на прайда. „Водени от загриженост за човека, който е създаден по Божий образ и подобие, с бащинска загриженост подчертаваме изконните истини за човечеството и настоятелно потвърждаваме, че хомосексуалното поведение е напълно съзнателно и греховно променяне на дадената от Бога полова идентичност. Половата ориентация не е въпрос на избор, а е както свидетелстват страниците на Свещеното Писание – твърдо установена даденост“, подчертават от Църквата.

От „Св. Синод“ се притесняват и за децата, които ще бъдат на шествието, призовават всички отговорни институции „да сторят всичко по силите си за спирането на този акт на помрачение на ума и въвличането на най-малките и чисти по сърце в това събитие, проява на най-висша форма на разложение в нравствените и морални принципи в обществото ни“.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама