Петков: Не знаехме дали Слави е луд, нелогичен или 100% корумпиран

13:53, 17 юни 22 / Политика 25 1475 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Не знаехме дали Слави е луд, нелогичен или 100% корумпиран. Toва заяви премиерът Кирил Петков в интервю за „Капитал“.

Какво според вас стана последните няколко дни и какво ще се случи през следващите?

- Отказахме един бюджет от 3 милиарда и 900 милиона лева, който отчасти трябваше да отиде за изплащането на строителни разходи, в общ размер на договорите на 2.5 млрд., от които се оказа, че 80% са незаконни строителства. И при отказа ни да дадем тези средства „Има такъв народ“ решиха, че е по-добре да няма това правителство, защото видяха, че кражбите в тези размери, които те са се надявали, няма как да станат. Реално те винаги са се надявали, че за да запазим правителството ни, ще бъдем готови на компромиси. А се оказа, че това, което говорим като обещания - нулева толерантност за корупцията, не е било просто маркетинг, а реално заставаме зад него. И когато видяха, че няма шанс, решиха да дръпнат килимчето. Толкова е просто.

Голям протест в подкрепа на Никола Минчев пред парламента

А вие кога разбрахте, че тези 2.5 милиарда лева ще отидат за корупция?

- Още през март, когато се поискаха 1 милиард и 100 милиона лева за стари плащания. Това са герберските строителни обекти, за които всички толкова много чухме, и пак за тях бяха поискани милиард и 100 милиона. Странното за мен беше, че тогава се поиска 40% от оценката за обществената поръчка да бъдат критерии, които не са цена, а някакви неясни критерии, за които някакви комисии в МРРБ да слагат точки. Това даваше пълната предпоставка средствата, изплатени от МРРБ, да отиват при точно избрани фирми. Тогава ние отказахме това разпределение между цена и други критерии и казахме, че най-много бихме се съгласили на 80% цена и 20% други критерии. Това беше първият ясен конфликт. Интересното в този разговор беше, че имаше предложение тогава да е поне 70:30 между ценови критерии и неценови критерии, като това предложение дойде от Тошко Йорданов и от Слави Трифонов. И ние казахме: „Не! 80:20 е най-високото разпределение на неценова оферта“, защото вярваме, че тогава шансът за корупция е много по-малък.

Тоест вие от март насам имате безспорни доказателства, че единият ви коалиционен партньор иска да участва в корупционни практики. Правилно ли разбирам?

- Имам безспорни доказателства, че единият ни коалиционен партньор се надява да структурира плащането през МРРБ да бъде такова, че корупцията да е възможна. Това е точната дефиниция. Аз лично казах на Слави тогава, че ако не е 80:20, може да сваля правителството в този момент. Това беше още в март месец. И това после се съчетава и с факта, че господин Каримански беше предложен за БНБ. Нашият проблем не беше дали да е [кандидат] на ИТН, или на „Продължаваме промяната“, или на който и да било друг. Нашият проблем беше, че имаше факти в медийни публикации, които ни притесниха - че той като изпълнителен директор на Инвестбанк е подписвал плащания в кеш в особено големи размери. И дори да не ги е откраднал самият той, рискът, че този човек да подписва каквото му се каже, е голям. И тогава, като казахме, че не сме съгласни с този човек, оттогава реално спряхме разговорите.

Тогава ли Слави Трифонов спря да си вдига телефона?

- Да, спря да вдига телефона и дръпна Тошко Йорданов да не идва на коалиционния съвет. И започна да идва само Балабанов и някакви други ротиращи се. Като на тези коалиционни съвети Балабанов казваше, че може само да слуша, не и да взима решения. И това беше краят всъщност на комуникацията. Единствената причина, заради която ние самите продължавахме въпреки това отношение, е, че първо, не бяхме допуснали никакви парични потоци да излизат по грешен начин, така че не сме правили компромис. И другото е, че се опитвахме, защото не знаехме дали Слави е луд - дали е нелогичен, или е 100% корумпиран. Не бяхме сигурни кое от двете.

Сега сигурен ли сте?

- Ами сега фактът, че той дръпна доверието точно в момента, когато не му се одобри бюджетът от 3 милиарда и 900 милиона, ни навява на мисълта, че ако трябва да се каже между двете, моето вътрешно усещане е, че е корупция.

Тяхното оправдание, от друга гледна точка, е, че нещата в коалицията не са вървели добре, и то видимо, не е имало нормална комуникация.

- Аз съм опитвал с есемеси, с телефонни разговори. Със самия Тошко имах много интересен разговор в Рим, където му казах: „Тошко, 7 милиона човека зависят от нас, дали си говорим или не, дали сме съгласни един с друг или не, ние трябва да си говорим“. И неговият отговор беше едно изречение: „Не съм оторизиран да говоря с теб“. Така че не е да не са вървели нещата, просто не вървяха по техния план. И аз съм горд да кажа, че през цялото време продължавахме тази агония вече трети месец с идеята, че не може да оставим България по време на война без правителство. Осъзнавахме голямата тежест какво означава това и затова продължавахме, но в един момент явно господин Трифонов не издържа.

ГЕРБ, ДПС, ИТН и „Възраждане“ свалиха председателя на парламента

Ние говорим в ситуация, в която има внесен вот на недоверие срещу вас. Вие разполагате с малцинство в Народното събрание, макар и дръпнали формално петима души от групата на „Има такъв народ“. И ситуация, в която ще се гласува оставката на шефа на Народното събрание. Какво следва оттук нататък според вас в следващите седем дни?

- Аз продължавам да имам надежда, че част от депутатите на ИТН в момента продължават да стоят с ИТН не защото вярват, че е правилно, а защото ги е страх да си тръгнат. И аз се надявам, че в следващите няколко дни те ще осъзнаят, че не е толкова страшно да вземеш отговорното решение. Техните колеги, които направиха първата крачка, първите пет дават пример, че този страх не трябва да ги движи.

Вие имате ли някаква информация от какво ги е страх?

- Ами всякакви слухове се чуват, но реални факти нямам. Но в едно съм сигурен, че хора, които по принцип не вярват на Тошко и на Слави, продължават да са част от техния отбор поради това, че нещо има, което ги държи там. То не е вътрешно убеждение. Така че мога да кажа само на базата на дедукция, че реално това е страх.

Колко хора според вас още биха се отделили от групата на „Има такъв народ“?

- Ако трябва да предположа, поне още 10.

Тоест общо 15 души смятате.

- Според мен там е някъде горната граница, които не са убедени, че трябва да следват Слави и Тошко повече.

А вие обещахте ли нещо на тези петимата, които напуснаха?

- Не, единственото, което ги увещавах, е, че като депутати те имат отговорност към България, а не към партията. И другото, което съм направил, е, че разказах точно тази история, която току-що разказах и на вас.

Ако достатъчно депутати решат да напуснат групата на ИТН и да подкрепят правителството, вие ще се чувствате ли комфортно с такова мнозинство?

- Да, много по-комфортно от старото мнозинство, защото не е въпросът колко си над 121, въпросът е тези 121 да нямат задкулисни зависимости. И това е много по-здравословно за България, отколкото да имаш по-голямо мнозинство от хора, които не могат да взимат свободни решения.

Всъщност това, което се случва в момента, е, че се опитваме последните зависимости на хора от сивия сектор да бъдат откъснати от управляващата коалиция. И това е третият рунд на една и съща битка. Ние започнахме, ако си спомняте, лятото [в служебното правителство] с разкриването на най-различни схеми - от Българската банка за развитие, до язовири и магистрали. Първият рунд беше да светнем прожекторите. Но още нямахме силата да направим реална промяна. Вторият рунд беше да спечелим изборите, но за съжаление се оказа, че имаме коалиционен партньор, спонсориран според мен от сили, които не са в парламента. И когато видяхме какъв стремеж имат тези сили да дават същите средства на същите фирми, разбрахме, че всъщност не сме си спечелили битката още.

Едновременно с това законът за КПКОНПИ, за европрокуратурата, Законът за съдебната власт, както и всякакви други закони - те [ИТН] ги пускаха на полусъединител и не даваха тяхното придвижване. И тогава ние осъзнахме, че не сме си довършили борбата. Борбата е да се изкорени тази зависимост. Аз много се обнадеждих, независимо какво ще се случи оттук нататък, че в ИТН всъщност има хора, които са гласували лоялно, партийно, но реално имат будна съвест, смели са и решиха, че те имат по голяма отговорност към България, отколкото към партията. С други думи, показахме, че има здраво ядро и там. И затова не ме е страх въобще какво ще се случи на вота на недоверие, защото в единия случай ще имаме по-малко мнозинство с хора, които са без зависимости - тук Радостин Василев доказа, че е един смел човек например. От друга страна, ако отидем на избори, тогава пък аз мисля, че цялото общество ясно видя какво се случва и кои са хората.

Трифонов отрече за коалиция с ГЕРБ и ДПС

Вече паднаха всички маски. И вече тук отговорността се прехвърля обратно към избирателя. На базата на тази информация да вземе правилното решение за собствената си съдба.

Според социологическите данни обаче избирателите като че ли се отдръпват от „Продължаваме промяната“. Как си го обяснявате това нещо?

- Много неща се случиха, които бяха негативни за избирателите. Едното беше инфлацията. Реално това беше привнесена инфлация, която дойде от енергоизточниците, които са внос като бензина, газа, храните. На много хора, които бяха близко до ръба на бедността, изведнъж покупателната им способност изчезна.

И когато едновременно с това Борисов казва: „Когато аз бях на власт бензинът беше наполовина и хлябът беше наполовина“, и говори едни за мен глупости, които обаче хващат дикиш, защото отиваш до магазина и наистина плащаш повече за едни и същи неща. Всъщност тези хора се почувстваха по-зле, отколкото бяха преди това, но те не осъзнават, че нашето правителство наистина направи невероятни неща, за да може цената на тока да не се качи [повече], за да може цената на тока за бизнеса да не се качи, за да може да приемем мерки, с които да овладеем тази криза. Другото разочарование дойде от една друга група хора, които питаха: „Къде са ви промените, защо няма смяна на КПКОНПИ“.

И хубавото, което се случи в последните няколко дни и проучванията това не го виждат още, е, че те разбраха каква е причината за второто, а за първото, ако мине бюджетът сега, ще видят, че всъщност правителството предлага мерки, които ще компенсират част от този проблем. Така че тук ще бъде въпрос на комуникационна стратегия оттук нататък да ги убедим. И другото нещо, което ни беше чиста грешка, това си го признавам, е, че ние работихме по 20 часа на ден с идеята да оправим нещата колкото можем, а не се фокусирахме върху обяснението точно какви неща правим. И всъщност фокусирахме се в реалните дейности, които трябва да се свършат, вместо в историята, която трябваше да разкажем.

Toест смятате, че имате комуникационен проблем преди всичко така ли?

- Не. Инфлацията плюс различния фокус - ние се фокусирахме върху действия, а опозицията единственото, което прави от сутрин до вечер, е да ни свалят рейтинга, да ни омаскаряват, а те имат и средствата. Ние нямаме черна каса и нито можеш да плащаш на „независими експерти“, които да говорят в сутрешните блокове, нито можеш да се договориш с някоя медия, нито можеш да платиш на „Пик“ да очернят всички, с които се срещаш.

Така че ние играехме честно и нормално, и работихме, докато от другата страна използваха всички средства. Но аз мисля, че българският народ е по-разумен, отколкото те си мислят. И това, което би трябвало да се случи, е, че всъщност ако имаме предизборна кампания в следващите седмици и ние ще се фокусираме само върху комуникацията, така че би трябвало да ребалансираме. Ако не успеем, другото, което ще се случи, е, че хората ще видят, че инфлацията няма да изчезне. Хлябът няма да падне наполовина. Бензинът няма да стане на 1/3.

Всъщност едно правителство, което ще дойде, дали ще е наше или друго след едни избори, ще влезе в много сериозен проблем. Ще има невероятно трудна законодателна програма, защото до декември трябва да се гласуват 22 закона само за Плана за възстановяване. Ще трябва да се осигурява енергийната сигурност - ето „Газпром“ и вчера намали газа за цяла Европа, което означава, че и да си на „Газпром“, и да не си на „Газпром“, пак имаш проблем. Есента може би ще дойде още една вълна на ковид. Въобще нещата, които идват, са едни черни облаци и тежко им и горко на тези, които ще бъдат след тези избори, ако има такива. Ако сме ние, ние продължаваме да правим точно това, което правихме досега.

Има ли междинен вариант - между печелене на вота на недоверие и изборите могат да се случат и други неща. Възможно ли е да има друг формат на това правителство?

- Ние няма да влезем в преговори с ГЕРБ и ДПС. Така че всичко е възможно. Само едно не е невъзможно, а и със Слави няма да влезем.

А с „Възраждане“?

- И с „Възраждане“ не можем да станем коалиционни партньори, съжалявам, имаме много различни виждания.

А да преговаряте с тях за подкрепа?

- Да преговаряме за какво? Вие видяхте ясните критерии, които той даде - излизане от НАТО, излизане от Европейския съюз, махане на всякакви военни бази, еврото.

Тоест също е невъзможно?

- Тези критерии са абсолютно невъзможни, така че реално няма средно положение. Сега сме сценарий или всичко, или нищо. Но това не го направихме ние. Ние издържахме де факто шест месеца в този, в това много трудно състояние, с тази липса на комуникация. И въпреки всичко господин Трифонов беше този, който дръпна шалтера.

От начина, по който говорите, изглежда, че шалтерът наистина е дръпнат, т.е. просто още не е обявено.

- Аз мисля (и това ми е фокусът през последните няколко дни), че има хора в „Има такъв народ“, които ще са готови, ако не ги е страх, да застанат до другата страна. Аз знам, че те са там. Знам, че имат убеждението, че не харесват техните лидери, просто трябва да се освободят от страха.

Бихте ли им предложили места в листите на „Продължаваме промяната“ на предсрочни избори, за да се чувстват защитени?

- Да, но не като търговия. Аз мисля, че ако те поемат риска да вземат отговорната за България позиция в този момент, тези хора стават част от отбора на България, който движи напред. С други думи, аз лично ще ги виждам като част от нас.

Тоест бихте им предложили места?

- Виждам ги като част от нас, да, но не бих търгувал места. Бих ги виждал като част от общия отбор. Както в самата „Продължаваме промяната“ имаме Настимир Ананиев, имаме Костадин Бачийски, те са част от нашия отбор. Да, имат някакви други партийни заглавия пред тях, но това не ги прави по-различни от нас, така че тези хора ще са направили държавно отговорна постъпка и ще ги чувстваме като част от нас. В момента сме на такъв вододел между корупция и борбата с нея, между всякакви задкулисни действия и шанс за България да бъде просперираща, нормална, законова, европейска държава, че всеки, който застане от страната, в която ние вярваме, става част от нашия екип.

Кого виждате в коалицията срещу вас - освен Слави Трифонов има ли други?

- Аз не мисля, че е Слави Трифонов. Помните ли как започнах със списък от 20 човека. Аз мисля, че същите 20 човека са непокътнати. Те си стоят там, където са, имат същите бизнеси и същите парични потоци. И техните мрежи от фирми успяха да удържат тези 6 месеца с възможността „Има такъв народ“ да спира цялата законодателна дейност по повод антикорупция.

Единственото, което успяхме да направим по тази тема, е през европрокуратурата да подадем реални сигнали. Но европрокуратурата е бавна институция, ще отнеме време, докато стигне до решение, но аз вярвам, че ще стигне. Тях затова всъщност ги е страх. Те знаят, че държат главния прокурор, но част от средствата, които са присвоявали или има корупция, са били евросредства. Така че всъщност инструментът европрокуратура е там. Просто е бавно и отнема време, но ние работим по въпроса. И ако се смени шефът на КПКОНПИ, защото в момента още ръководството е реално на Цацаров, тогава нещата могат да станат много по-бързо.

Да ви върна към ареста на Бойко Борисов. Понеже заговорихте за онзи списък с двайсетте човека. Защо МВР не разследва част от тях, не всички се ползват с имунитет?

- МВР, доколкото знам, има над 130 преписки в последната година, които е дала на прокуратурата. Тези 20-те, всъщност те обикновено не оперират сами. Например Румен Гайтански реално беше взел средства [от ББР - бел. ред.] през неговия адвокат. Така че има и такива, и те са разследвани, само че се дават на прокуратурата и изчезват. Просто тази прокуратура има списък от 19 и аз го дадох на 20-ия. Докато 20-ият е там, разследванията са абсолютно нулеви.

Ако се върнем към ареста на Борисов, значи имаме един човек, който има материален интерес от близо 600 милиона [Васил Божков - бел. ред]. Имаме признание, че той е плащал подкуп от 60 милиона, или 10% от тези средства. Имаме шофьор, който каза, че го е карал много често от Министерството на финансите, имаме секретарка в Министерството на финансите, която казва, че много често този човек е идвал. Имаме банки, от които са теглени банкноти по 500 евро. Имаме цялото самопризнание, но прокуратурата единственото, което не може да направи, е да говори по видеовръзка с този човек и да го разпита. Европрокуратурата го разпита по видеовръзка, но нашата прокуратура не може. И е невероятно, в смисъл, на когото и да се разкаже тази история, всички казват „ами това е превзета държава“. Няма как при тези всичките информации ти да оставиш този човек, тези хора да не ги разследваш, да не повдигнеш разследване. И реално във всяка нормална държава той никога не би трябвало да пуснат от ареста след изтичането на 24 часа, но както знаем, българският закон в момента ограничава ареста за 24 часа и дава възможност след това оттам нататък да реши същият този главен прокурор.

Казахте, че част от хората са разочаровани заради неслучването на някои от ангажиментите. И говорейки за главния прокурор, как ще реализирате един от основните ви ангажименти, защото битката с корупцията по време и на предизборната кампания, и на разговорите за правителството не минаваше през КПКОНПИ, а основният ангажимент беше съдебна реформа?

- Истината е, че този главен прокурор, за да бъде отстранен, сменен по нормалния начин, трябва да имаш 2/3 мнозинство за конституцията. Две трети включва или ДПС да е с теб, или ГЕРБ да е с теб. И двете страни имат много да губят. Всъщност какво има да губят? Имат да губят, че могат да влязат в затвора след три месеца, ако дойде друг главен прокурор.

Така че независимо какви комисии, какви дискусии, какви кръгли маси се направят по тази тема, те никога няма да гласуват за тази смяна, освен ако не си подменят някой човек, който да им гарантира същата сигурност, в който случай няма смисъл въобще да говорим за смяна. Това означава пълен блокаж, ако нямаш 2/3 от Народното събрание. Затова се опитваме да направим два други варианта. Единият е, че закачихме 12 милиарда от Плана за възстановяване и развитие към тази реформа - защото тогава е много по-трудно да обясниш на цялото население защо си готов да загубиш 12 милиарда само защото не си готов да сложиш съдия, който да разследва главния прокурор. Това беше едната техника.

Другата техника е работата с европрокуратурата. Аз се надявам, ако стигнем до един от тези двайсет или някои от техните приближени, тогава да се разплете информацията, защото те иначе са като скачени съдове, които имат според мен едни малки тайни помежду си. Тогава може да се достигне и до главния прокурор през някой от тези хора, които реално ще бъдат разследвани. Това са двата единствени реални шанса, всичко друго е мираж.

С какви гласове ще си осигурите Закона за КПКОНПИ и номинираният Бойко Рашков да оглави въпросната комисия?

- 121 депутати без зависимост. Това ни е задачата. Много е важно следващата седмица какво ще се случи. В момента тези хора имат исторически шанс. Те имат огромната отговорност и историческия шанс да вземат правилните решения за държавата си. Толкова сме близо. Значи реално в момента от тези седем човека всъщност се решава в коя посока България ще тръгне. И те ако не осъзнаят тази отговорност, ще е много жалко. Но никога не се знае - идват избори, пак ще продължим. Нашата борба е ясна и явна.

Има ли опция на изборите да търсите евентуална коалиция с „Демократична България“. Сами ли ще се явявате? Обмисляте ли чисто партийно такива варианти?

- Аз не виждам друг формат на управление от наша страна, освен да сме със съществуващите коалиционни партньори. Като човек от ръководството на „Продължаваме промяната“ не мога да направя сделка с Борисов, не мога да направя сделка с господин Пеевски, не мога да направя сделка с господин Стефан Янев, защото вече дадох ясна идея за нашите отношения, как се разделихме и знам защо се разделихме така. Не мога да направя сделка с „Възраждане“.

БСП с какво се отличава от тях?

- БСП през цялото време бяха прогнозируем партньор, които за важните неща заставаха на правилната страна на историята. Ето, за Бойко Рашков казаха „да“, за КПКОНПИ казаха „да“. Имаше реални действия, които те направиха и доказаха, че са готови да застанат от тази страна. За Плана за възстановяване да прикачим 12 милиарда казаха „да“.

За Украйна казаха „не“.

- За Украйна казаха „не“, но за Украйна е геополитически избор. Има две битки в България - геополитически от коя страна си и от гледна точка на корупцията от коя страна си.

Коя е по-важна от тях?

- България, за да се развива добре, задължително трябва да проведе и двете битки, но ако трябва да приоритизирам за България, вътрешно, ни е по-важно съдебната система и корупцията, отколкото геополитически. Ако не отидем, разбира се, в някои крайности.

Започнаха да текат компромати - снимки, видеа, записи.

- Значи всякакви помии се опитват да се направят, даже въобще не искам да ги коментирам. Това са „Пик“ - какво ли не ме направиха, като се започне от grindr профил, та слушах Бареков да ми говори за Македония, че я пускам, защото имам отношения с мъж в Македония, като минах през, че съм във връзка със съученик от 1 клас, след това минах с най-различни любовници, след това тук с някакви видеа, така че аз очаквам.

Аз не ви питам дали имате отношения с някой от Македония или с ваш съученик. Това не ме интересува.

- Ама не, това са всички данни от „Пик“.

Важният въпрос, който се очертава след тези снимки и видеа, е не се ли управлява всъщност държавата от ваша страна от един приятелски кръг. Никой от вашия приятелски кръг не си крие приятелските отношения с другите. Шефката на кабинета на Асен Василев е съпругата на друг ваш министър. Как обяснявате това, че е приемливо и че не си пазите гърбовете един на друг?

- Не, това което всъщност се случи, e, че едни млади хора, които имаха обща кауза, направиха едно движение. И ние влязохме заедно [в политиката], защото си имаме доверие, защото сме били заедно в различни битки и защото знаем, че никой не може да ни подкупи. Много е трудно в тази битка да се влезе с хора, които не познаваш въобще и с които отговаряш за милиарди.

Тук трябват хора с много силен ангел, които корупцията не може да ги прелъсти и страхът не може да ги спре. Така че, да, имаме си доверие, да, познаваме се от много време, да, съмишленици сме, да, това е нужното на един отбор, за да може да има шанс в тази битка, която е абсолютно неравна.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 14:43, 17 юни 22

С пожелания Бог да е с Кирил Петков и Асен Василев за общото благо на България!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама