„Той не е куриер, а премиер“: Радев не подкрепи Петков

10:22, 18 юни 22 / Политика 25 1830 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Броени дни преди да се реши съдбата на кабинета, президентът Румен Радев даде да се реазбере, че не подкрепя действията на премиера и правителството.

Кабинетът така и не успя да изработи българско предложение, а сега внася френско. При това прехвърля цялата отговорност върху Народното събрание без да заяви позиция. Не може министър-председателят да внася чуждо предложение без свое мнение. Той не е куриер, а премиер“, коментира държавният глава по повод полученото френско предложение за разрешаване на спора със Северна Македония, вдигане на българското вето и започване на преговорите за присъединяване към ЕС.

Френското предложение за РСМ пристигна

„Предложенията на Френското председателство са стъпка в правилната посока, но остават редица въпроси, които трябва да бъдат изяснени преди да се вдигне ветото”, допълни Радев. По думите му вписването на българите в Конституцията на Република Северна Македония преди началото на преговорите е „задължително, но недостатъчно условие“. „Не по малко важно е да има ясни механизми и измерими критерии за изкореняване на десетилетната политика на дебългаризация, кражба и фалшификация на българската история“, каза държавният глава.

Вотът на недоверие е демократична процедура

Президентът коментира още, че вотът на недоверие е рутинна демократична парламентарна процедура, а борбата с корупцията и съдебната реформа са спрели.

Депутат от БСП скочи срещу Радев

„Хората, с които водихме заедно борбата с корупцията и продължаваме да я водим - много от тях са извън парламента. Постът на премиера концентрира в себе си голяма власт и ако има проблем в доверието, той се решава не на улицата, а с управленски решения и действия“, изтъкна той.

Още от древни времена търговията е не само с парични средства“, заяви още президентът в отговор на въпрос за отправен призив да представи доказателства, че парламентът се е превърнал в тържище и че се купуват депутати. „Трябва да си политик със стаж, за да се научиш да не виждаш това, което всички знаят. Тъкмо тази социопатия е причината за разрива между българския народ и политическата класа“, добави държавният глава.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама