И опозицията в Северна Македония е против френското предложение, иска предсрочни избори

10:12, 19 юни 22 / Свят 25 1749 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Председателят на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски призова правителството на Северна Македония да откаже предложението на френското председателство на Европейския съюз за решаване на проблема между България и Република Северна Македония.

Мицкоски говори на митинг, който събра близо 90 хил. души с искане за предсрочни избори в страната му. 

Вместо да ни подкрепяте като съседи, вие ни блокирате, вие ни спирате и отдалечавате двата народа. Това ли са добросъседски отношения? Вместо да дойдете в Скопие и да коленичите, за да се извините за злодеянията, които сте направили срещу този народ по време на фашистката окупация във Втората световна война, вие искате да ретуширате историята ни. Това не са европейски ценности и това няма нищо общо с Европа. Това е нещото, което мъчи всеки от нас“, каза той, цитиран от БТА.

Мицкоски посочи, че предложението на френското председателство е, че дата за преговори за страната няма да има, докато не бъде отворена конституцията, за да бъдат изпълнени „исканията на София, а това, което до вчера е било проблем за Република Северна Македония със София, сега става проблем на страната с Брюксел.

Цели 5 години чакаме дата за преговори, предадоха ни и все още сме в чакалнята на ЕС- 22 години чакаме. Заради погрешната политическа стратегия се взима бъдещето на тези млади хора пред мен и като продължение на тази политическа агресия, която се извършва върху нас, пристигна и предложението, което от правителството твърдят, че нито са виждали, нито са чували за него. Това е капитулация - българизация на (Република Северна) Македония или дипломатически нокаут, каза Мицкоски.

Мицкоски подчерта, в своята реч: Докато съм председател на ВМРО-ДПМНЕ, конституцията няма да бъде променена, за да влязат българските искания в нея.

Мицкоски предупреди, че ако не бъде постигнато споразумение с управляващите за предсрочни избори, партията му ще влезе във фаза на пълна блокада и протести. Днес в Скопие ще се проведе среща на коалиционните партньори на управляващия СДСМ. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама