МВнР поиска бързо решение на парламента за Северна Македония

18:22, 19 юни 22 / Политика 25 1392 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Министерство на външните поиска спешно свикване на заседание на парламентарната комисия по външна политика, на което с участието на Теодора Генчовска да бъдат обсъдени всички налични документи по темата Северна Македония, да бъде формулирана консолидирана българска позиция и да бъдат определени последващите действия на българската дипломация. Това се казва в позиция на МВнР по повод т.нар. „френско предложение“, което според решението на кабинета трябва да бъде разгледано в парламентарната комисия.

В позицията, разпространена до медиите, са уточнява, че ако това не се случи във възможно най-кратък срок, МВнР има мандат единствено да се придържа към Рамковата позиция, Декларацията на парламента от 2019 г. и към заключенията на Консултативния съвет по национална сигурност от 2022 г. Отбелязва се обаче, че тяхното съдържание не отговаря напълно на Френското предложение“.

„Българската страна приветства конструктивния подход на Франция, която проведе срещи с всички български институции с отношение по темата и след продължителна работа прояви разбиране към позициите на държавата. Франция доказа не само своето приятелство с нашата страна, но и своята посветеност на процеса по разширяване на ЕС.

Същевременно, все още има определени аспекти в предложените проекти за Преговорна рамка и Заключения на Съвета, по които следва фокусирано да се работи за отстояване на българския интерес. Ключово е да бъде подписан и двустранният Протокол със Скопие“, посочват от МВнР.

В съобщението се казва също, че на този етап вече не съществува обективна възможност за изпълнение на заложените в Рамковата позиция краткосрочни критерии до края на Френското председателство на Съвета на ЕС, което изтича на 30 юни. В този срок било възможно само да има яснота за следващите стъпки в процеса на европейската интеграция на Северна Македония с всички необходими гаранции за българските интереси и за правата на българите в съседната държава.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама