Обичта на стопаните окуражавала котките да драскат мебелите

19:05, 20 юни 22 / Любопитно 25 1346 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Бразилски специалисти са направили проучване и са установили, че колкото по-голяма емоционална привързаност проявяват хората към котките си, толкова по-вероятно е те да драскат мебелите, пише „Дейли мейл“.

5 признака, че котката не ви обича

Авторите на изследването от университета на Рио Гранде до Сул не крият изненадата си от неочакваното откритие.Учудващо е, че драскането на мебелите и повреждането на вещите са пряко свързани с по-високата степен на емоционална близост. Собствениците, които не съобщават за подобно поведение, демонстрират по-ниски нива на привързаност“, пишат бразилските учени в сп. „Journal of Veterinary Behaviour“, цитирано от БТА.

В проучването са участвали 500 собственици на котки в Бразилия. По-голямата част от тях (90 процента) са били жени, при които е отчетено по-високо ниво на емоционална привързаност, отколкото при мъжете. Фактори като наличието на други домашни любимци и чести посещения при ветеринар също са се оказали пряко свързани с по-голямата емоционална близост.

Черна котка спаси жена от сигурна смърт

Учените след това са съпоставили нивото на привързаност с моделите на поведение на котките. Изследователите са установили, че честотата на вокализацията или агресивността не се влияят от привързаността, но при силна емоционална връзка котките са склонни по-често да повреждат мебелите.

Експертите все още нямат обяснение за тази зависимост, но предполагат, че стопаните, които обичат котките си повече, проявяват по-голяма толерантност към пакостите на своите питомци.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама