„Предизвикателство от епичен мащаб“: Може ли Румъния да спаси света от глад?

09:10, 21 юни 22 / Войната в Украйна 25 844 Шрифт:
Ирина Иванова

Войната в Украйна изправи Румъния пред трудната задача да влезе в ролята на алтернативен маршрут за износа на зърно от Украйна. Нападнатата от Русия страна е един от най-големите световни производители на пшеница. Тя обаче не може да изнася през своите пристанища заради руската блокада по море. А това води до риск от „ураган на глада“ в по-бедните страни, предимно в Африка, които разчитат на внос на пшеница, предупредиха от ООН.

„Предизвикателство от епичен мащаб“

Румънският президент Клаус Йоханис обаче смята, че осигуряването на алтернативни маршрути за украинската пшеница е „логистично предизвикателство от епичен мащаб“, тъй като транспортната инфраструктура в региона не е добре развита. Флорин Гойдеа, генерален директор на пристанището в Констанца, което е най-голямото в Румъния, казва, че не вижда бързо и лесно решение на проблема. Транспортните маршрути от Украйна до Констанца са предизвикателство, но нападнатата от Русия страна засега не разполага с много други алтернативи.

Украйна обвини Русия в кражба на „стотици хиляди тонове“ зърно

Над 80 % от влизащото украинско зърно достига до нашето пристанище с малки товарни кораби през Дунав“, обяснява Гойдеа. Реката формира част от границата между Украйна и Румъния. Товарните кораби трябва да пътуват от украинските дунавски пристанища Рени и Измаил през канала Дунав-Черно море до Констанца, обяснява още шефът на румънското пристанище. От Измаил това са общо 320 километра.

Модернизация на пристанището и жп линиите

Транспортът с камиони е още по-труден, но въпреки това около 20-25 украински камиона със зърно пристигат в Костанца всеки ден. Засега железопътният транспорт е на практика блокиран, но предстои модернизация на железопътната инфраструктура.

Съществуват планове за модернизация и на пристанището в Констанца. Директорът му оценява нужните за това инвестиции на между половин до един милиард евро. Водят се преговори със Световната банка за финансиране, обмисля се кандидатстване за европейски средства.

От избухването на войната в Украйна до началото на юни от Констанца са напуснали 15 кораба с 242 000 тона украинско зърно. Това е едва 1,21% от 20-те милиона тона от миналогодишната реколта, които Украйна иска да изнесе. Впрочем, през цялата 2021 година през пристанището в Констанца са били изнесени 25 милиона тона зърно от румънска продукция и от съседните страни. А следващата реколта чука на вратата.

В петък френският президент Емануел Макрон оцени като „малки“ шансовете да се стигне до споразумение с Русия за деблокирането на износа на украинско зърно през пристанището в Одеса. Той посочи, че като алтернатива се водят разговори за възстановяване на железопътния транспорт между Одеса и румънско пристанище по река Дунав. Макрон каза, че Париж ще изпрати френски експерти, които да окажат съдействие на Румъния за осъществяване на плана, пише „Дойче Веле“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама