Радан Кънев с виц за Северна Македония

15:14, 20 юни 22 / Политика 25 1458 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

След като френското предложение за Северна Македония пристигна в парламентарната външна комисия, темата за българското вето още повече нажежи политическата обстановка у нас. Политици и политолози един след друг взеха да изказват мнението си по въпроса. Причината - Народното събрание ще трябва бързо да формира позиция по него, тъй като утре трябва да се проведе заседанието на Съвета по общи въпроси. Два дни по-късно пък започва срещата на лидерите на ЕС.

Евродепутатът от групата на Европейската народна партия (ЕНП) Радан Кънев, който е и юрист, реши да покаже поуката от случващото се между двете страни, като направи аналогия със стар юридически виц. 

Публикуваме пълният текст от неговия Facebook профил, без редакторска намеса: 

Нали знаете вица за младия адвокат, който спечелил едно „вечно дело? И баща му - старият адвокат, който го сгълчал, че с това дело го отгледал, а той да вземе да го спечели. Смешен виц, но тъжна история. Защото това си е мошеничество, измама. 

Така е и с (Република Северна) Македония. Имаме си едни „стари адвокати“ от двете страни на границата - и политици, и чиновници, и съветници, и „дипломати“, и обикновени ченгета. Техният „бизнес е проблемите между двата роднински народа да не се решат. Братовчедите от двете страни на границата да се мразят, пътища и железница да няма, в медиите (а през 21 век - и в интернет) да върлува езикът на омразата, гражданите да бъдат настроени срещу съседите. 

И границата, несправедливо теглена преди близо век и половина, никога да не падне. 

Е, и това е същото - мошеничество, измама. Губят гражданите на двете държави, печелят старите адвокати

Е, днес имаме шанс да направим крачка напред. След крачките от 1992, 1997, 2001, 2017, да направим най-важната крачка. С нея проблемите няма да свършат - те са трупани десетилетия, някои - повече от век. Но ще има възможност да бъдат решавани с помощта на Обединена Европа, а един не много близък ден - и в рамките на Обединена Европа, без граници помежду ни, без ченгета и други „стари адвокати за посредници между съседи и роднини“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама