Радев: Не приемам политическото номадство, изкривява вота на хората

15:54, 20 юни 22 / Политика 25 1370 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Трябва да е ясно, че в близките дни и седмици имат да се решават важни предизвикателства от компетенцията на правителството и парламента. Изборите са крайният вариант. Ако продължава блокажът на институциите и работата на парламента, изборите са неизбежни, но това е крайният, екстремен вариант. Това коментира президентът Румен Радев, който участва в срещата на върха на инициативата „Три морета“ в Рига.

Петков: Ако Радев е объркан, да слуша хората на площада

„Доказал съм, че никога не бягам от отговорност. Досега съм назначил три служебни кабинета и трите се справиха с предизвикателствата пред тях. Въпросът е партиите да проявят отговорност. Дебатът и самият вот трябва да бъдат насочени към решаване на интересите на хората. Трябва да е ясно, че в близките дни и седмици имат да се решават много важни предизвикателства от компетенцията на сегашното правителство и сегашният парламент и те не могат да избягат от тях“, изтъкна държавният глава, цитиран от Нова телевизия.

Политическо номадство

Той уточни, че не може да приеме открити призиви към политическо номадство. „Хората са гласували по определен начин. Призивите да започне политическо номадство в българския парламент изкривяват вота на хората. Очаквам всяка партия да води своята отговорна политика, така че да привлича членове и да задържа своите членове със своята политика, а не с призиви да напускат други партии, за да се присъединяват“, подчерта президентът. „Това не означава, както го тълкуват веднага, ако не си с нас, си срещу нас. Аз не съм с никого. Аз съм за принципа. Много ясни принципи в политиката“, отбеляза още Румен Радев във връзка с критиките на премиера Кирил Петков и част от депутатите, че не ги е подкрепил и не е излязъл с тях на протеста в подкрепа на правителството. По думите му все още е рано да каже на коя партия ще даде третия мандат, ако се стигне дотам. 

„Той не е куриер, а премиер“: Радев не подкрепи Петков

МС да реши за РСМ, а парламентът да го одобри, не обратното

Радев коментира и въпроса с евроинеграцията на Северна Македония. Според него френското предложение е най-доброто и най-справедливотоАз отдавна настоявам двустранните въпроси да се издигнат на ниво Европейския съюз, подчерта държавният глава. „Това са въпроси, които касаят фундаментите на Европейския съюз и най-сетне след множество срещи, дебати и дискусии, убеждавания, нашите европейски партньори разбраха, че там е мястото за решаване на тези въпроси и те вече се залагат в преговорната рамка като подход. Но нека да е ясно, имаме наистина прогрес – промяната в конституцията на Република Северна Македония, за която настояваме отдавна. Вече се приема да се случи и тука никога не сме говорили за малцинство, а за равноправие на македонските българи“, посочи той.

Радев припомни, че Националната рамкова позиция бе разработена и приета с решение на Министерски съвет през 2019 г. и подкрепена от българския парламент и 44 Народно събрание с декларация. Подходът, който е в момента, няма как да работи, трябва МС в резултат на експертизата на МВнР, ако ще актуализира по някакъв начин, да актуализира националната рамкова позиция със свое решение и едва тогава да изпрати тази рамкова позиция в парламента и той да я одобри, а не обратното както в момента се процедира“, подчерта държавният глава, цитиран от БГНЕС. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама