ВМРО блокира входа на дома на Кирил Петков

08:29, 21 юни 22 / Политика 25 1482 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Съпредседателите на ВМРО Ангел Джамбазки и Александър Сиди заедно със симпатизанти на Организацията блокираха ул. „Шишман“ в София, където е жилището на министър-председателя.

Целта на акцията е да покажат, че ВМРО няма да допусне национално предателство с позицията на България по отношение на старта на преговорите на Република Северна Македония за ЕС, съобщиха от пресцентъра на партията. 

Джамбазки и колегите му настояват да им бъдат показани документите по т.нар. френско предложение за даване на съгласие за започване на преговорите с ЕС. Според тях то трябва да бъде обсъдено и на заседание на парламентарната комисия по външна политика. И обвиняват премиера, че по думите им се опитва да бяга от отговорност, прехвърляйки на парламента решението за РСМ. Те държат плакати, на които пише „Не продавам Македония“ и „Оставка“. Демонстрацията им бе излъчена на живо във Facebook. Полицейското присъствие около сградата е засилено. 

„Протестираме, защото позицията на българското правителство по темата за Северна Македония за нас е позорна и скандална, и ние искаме ясни отговори от министър-председателя. И ако тези отговори са незадоволителни, ние искаме неговата оставка“, отбеляза Ангел Джамбазки, цитиран от БГНЕС. 

„Искаме Кирил Петков да отговори на въпросите колко позиции има България, искаме да отговори на въпроса как са гарантирани правата на българите в различните предложения, искаме и отговор на това г-жа Чернева продължава ли да прави външна политика или не“, добави той.

На въпрос защо вчера Съветът на ЕС в Люксембург не е обсъдил въпроса с РСМ, Джамбазки коментира, че Съветът е наясно, че предложението не е добро и че не намира общо съгласие. „Наясно са, че Скопие не отстъпва и не желае да отстъпи по никакъв начин, и чакат България да отстъпи, което за нас не е добре“.

Евродепутатът смята, че прогнозата за развитието на въпроса не е добра. „Очаквам, без значение дали премиерът ще загуби вота на недоверие или не, да се опита да извърши това предателство като последна услуга или задължение към хората, които го назначиха на работа“, завърши Джамбазки.

Очаква се протестните действия от дома на Кирил Петков да прераснат в протест под наслов #НеПредавайМакедония в 12.00 ч. пред парламента. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 11:46, 21 юни 22

Това пиянде трябваше да е в затвора, както Андре Токев. С партията им приключва, когато решенията за присъединяване към ЕС ще се вземат без вето.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама