Василев: Мотивите за вота на недоверие са нескопосани

12:43, 21 юни 22 / Политика 25 1222 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

В парламента текат дебатите по вота на недоверие към кабинета „Петков“, внесен от ГЕРБ с мотив провал във финансовата политика.

Истинските нужди на обществото са неглижирани както и необходимостта държавата да остане финансово стабилна. Затова считаме, че политиката на правителството в сферата на публичните финанси представлява заплаха за финансовата сигурност, а оттам и за националната сигурност”, заяви бившият финансов министър и депутат от ГЕРБ Кирил Ананиев.

Според него неадекватната финансово икономическа политика не е случайна или абстрактна, както и не работи сама за себе си. Тази политика е отражение върху състоянието и развитието на всички сфери в публичния сектор, публичните финанси и цялостното социално икономическо развитие на държавата”, добави той, цитиран от bTV.

Премиерът: Няма да позволим да се краде

Бившият финансов министър отчете, че има надценен икономически растеж, подценена инфлация, висок бюджетен дефицит, огромен и заробващ бъдещите поколения държавен дълг, нереалистично понижаване на безработицата и още други неточни оценки на компонентите на макроикономическото планиране.

Не заради вашите опорки

Мотивите за вота на недоверие са нескопосани, заяви в отговор финансовият министър Асен Василев. „Дефицитът в България е един от най-ниските дефицити в ЕС тази година. Дефицитът е 4,1% с ковид мерките, 2,5% без ковид мерките, точно както беше одобрено от парламента в края на януари и вие също гласувахте за този бюджет“, обясни Василев.

Износът расте и той не расте, заради вашата опорка, че расте заради износа на оръжие, а расте заради всички сфери на икономиката“, каза още министърът, цитиран от БГНЕС.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама