Украйна атакува Змийския остров

09:14, 22 юни 22 25 1558 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Украинските въоръжени сили нанесоха по Змийския остров „концентриран удар с различни сили и методи за унищожаване, по време на който островният гарнизон получи значителни загуби. Военната операция продължава“, съобщи оперативното командване Юг. То твърди, че е „фиксирано попадение в зенитно-ракетния комплекс „Панцир С1“, радиолокаторна станция и автомобилна техника.

Окончателните резултати се доуточняват“, се казва в съобщението на командването. Специалистите от групата OSINT88 показаха спътникова снимка на Змийския остров след удара. На кадрите, направени от компанията Planet Labs във вторник сутринта на 21 юни, се виждат три изгорели участъка.

Руското военно министерство потвърди атаката, която е станала на 20 юни сутринта към 5.00 часа, а на 21 юни е била продължена. Към острова са били изстреляни ракети Точка-У, били са използвани 15 безпилотни самолета американско и турско производство, гаубици М777 и РСЗО Ураган. След ракетната атака е бил направен и опит за десант, съобщи „Сега“.

Руски обстрел унищожи хранителен склад в Одеса

На малкия остров има 4 руски зенитно ракетни комплекса и 250 бойци.

Първоначалната руска информация бе, че украинската атака е неуспешна, че тя е била осъществена с 4 самолета, от които три не са се завърнали в Украйна. След това бе съобщено, че руската ПРО е свалила 13 безпилотника. Часове след тази информация, Русия нанесе вчера тежък удар по различни цели в Одеса. Украйна пък удари руска газодобиващата платформа в Черно море.

Атаките срещу Лисичанск и Северодонецк все по-интензивни

В Украйна руските атаки срещу градовете Лисичанск и Северодонецк стават все по-интензивни. Повече от 10 са цивилните жертви при обстрел срещу различни обекти в Харковска област.

Руските части напредват към Лисичанск от юг и има реално опасност да атакуват околностите на града през следващите дни, сочат анализите на вашингтонския Институт за изследване на войната. Същевременно може да се очакват интензивни боеве с украинските сили, отбраняващи града, като тези в Маруипол и Северодонецк.

НАТО: Войната в Украйна може да продължи с години

Украинският президент Володимир Зеленски очерта фронтовата обстановка във видеообръщение „Благодарение на тактически маневри, украинската армия укрепва отбраната в Луганска област. Там наистина е най-трудно. Окупаторите оказват силен натиск, както и в посока на Донецк и в Харковска област“.

Зеленски отбеляза, че във всичките си дипломатически разговори настоява Европейският съюз час по-скоро да приеме седми пакет санкции срещу Русия. Очаква се европейските лидери, в символичен жест на подкрепа, да предоставят на Украйна статут на официален кандидат за членство в Европейския съюз, предаде БНР. 

Турска военна делегация ще обсъди в Москва тази седмица възможностите за отваряне на сигурни коридори в Черно море за транспортиране на украински зърнени култури.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама